A Virgin Trains East Coast vasúttársaság Rail, Maritime and Transport (RMT) közlekedési szakszervezethez tartozó munkavállalói augusztus 19-én, 26-án és 29-én szüntetik be a munkát 24 órára hajnali háromtól. Augusztus 27-től két napon át pedig tilos lesz túlórát teljesíteni.

A szakszervezeti tagok elsősorban a tervezett leépítések elleni tiltakozásul, illetve a munkakörülmények és a nem megfelelő biztonság miatt szavazták meg a héten a sztrájkot, amelynek időpontjait most ismertették. Az RMT szerint a Virgin Trains East Coast átalakítási tervei több száz állás megszűnésével járnának a cégnél.

A társaság fontos vonalakon, többek közt London és Skócia, azon belül is például Edinburgh és Aberdeen között, Angliában pedig egyebek mellett a főváros és Leeds között üzemeltet járatokat.

A héten ez már a sztrájkról szóló harmadik hír Nagy-Britanniában.

Hétfőn az Anglia délkeleti részén - egyebek mellett fontos ingajáratokkal - üzemelő Southern vasúttársaság RMT-s mozdonyvezetői kezdtek ötnaposra tervezett sztrájkot, amelyet végül csütörtökön felfüggesztettek. A Southern mozdonyvezetőinek sztrájkja miatt naponta csaknem 950 járat maradt ki, és szakértők újabb munkabeszüntetésre számítanak, mert nem látnak valós esélyt a megegyezésre a mozdonyvezetők munkakörének kiterjesztéséről szóló vitában.

Pénteken a Csatorna-alagúton át közlekedő Eurostar vonatokon kezdődött négynapos munkabeszüntetés, amelyet augusztus utolsó - Nagy-Britanniában hosszú - hétvégéjén háromnapos sztrájk követ majd. A Londonból többek között Párizsba, Brüsszelbe és Dél-Franciaországba közlekedő járatok működésében egyelőre nem tapasztalható jelentős fennakadás. Az Eurostarnál az utasok kényelméért és biztonságáért felelős vonatmenedzserek kedvezőtlen műszakbeosztása és amiatt mérgesedett el a vita, hogy a munkáltató nem tartja magát a munka és a magánélet közötti egészséges egyensúly fenntartásáról szóló 2008-as ígéretéhez.

QP | Quality Placement