„A keleti szállítások betiltása esetén az Orlen nemcsak Lengyelország, hanem egész Közép- és Kelet-Európa stabil nyersolajellátását fenn fogja tartani” – idézi a Népszava a PKN Orlen állami energiaipari óriáscég korábbi közleményét a tervezett uniós orosz olajembargó fejleményeit firtató cikkében.

Hogy a lengyel Orlen ajánlata a térség olajellátásáról szerepet játszik-e az uniós stratégiában, nem tudni, az mindenesetre tény: Ursula von der Leyen a budapesti látogatás után Twitteren arról írt, hogy régiós együttműködés segítheti az embargóval szembeni magyar ellenállás feloldását.

„A vállalat minden forgatókönyvre felkészült" – közölte az Orlen. A cég az utóbbi négy évben több globális olajtermelővel is felvette a kapcsolatot vagy szorosra fűzte viszonyát, s azóta mintegy száz különböző típusú nyersolajat importált és vett feldolgozásba.

A Business Insider Polska hírportálnak adott interjúban Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatója elmondta, az olajellátás folyamatosságát mindenekelőtt a Saudi Aramcóval januárban aláírt szerződésnek köszönhetően tudják biztosítani, amely a szállítások napi 400 ezer hordóra (évi 20 millió tonnára) történő növelését irányozza elő.

A Népszava érdeklődésére az Orlen nem árult el részleteket az ajánlatáról, a magyar kormány pedig nem kommentálta azt. A tengeri úton Gdanskba érkező olaj egy részét a lengyelek készek a Barátság kőolajvezetéken át ellátott két német – a schwedti és a leunai – finomítóba irányítani, ennek feltételeiről azonban Berlin és Varsó még tárgyalásokat folytat.