A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető fontos kérdésnek nevezte, hogy mi lesz a mostani fűtési szezonban, de szavai szerint legalább ennyire lényeges az is, hogy a következő két-három télen hogyan lehet majd biztosítani Európa ellátását, minthogy az északi szállítási útvonalak gyakorlatilag ellehetetlenültek. Egyedül a Török Áramlaton keresztül zavartalan még a tranzit Oroszország felől, így bebizonyosodott, hogy azt megérte megépíteni - véli Szijjártó Péter.

"Az volt a célom, hogy megbizonyosodjak arról, hogy a Gazprom is hosszú távú együttműködésben érdekelt Magyarországgal, illetve hogy megszerezzem az elkötelezettségüket a hosszútávú együttműködésre velünk" - mondta a miniszter.

Az orosz energetikai óriáscég északról a biztonságosan és kiszámíthatóan működő déli útvonalra helyezi át a hangsúlyt a szállítások terén, illetve a hazánk számára eddig kisebb mértékben Ausztria felől érkező mennyiséget is a Török Áramlatra irányítja át. "Ezzel még biztosabbá válik Magyarország energiaellátása" - mondta Szijjártó Péter.

Törökországban tervez gázcsomópontot Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök is ma beszélt arról, hogy Törökországban jelentős gázcsomópontot lehetne létrehozni, ha ebben Európa is érdekelt lenne. Szerinte a megrongált Északi Áramlat vezetékek gáztranzitja áthelyezhető lenne a Fekete-tenger térségébe.

A Török Áramlat tenger alatti csővezetékeit, kompresszorait, turbináit és más fontos elemeit az oroszok gyártották, így a fenntartásuk nem ütközik szankciós akadályokba. Alekszej Miller Gazprom-vezér afelől is biztosította, hogy a holland hatóságok eljárásai nem veszélyeztetik a vezeték működését - mondta Szijjártó.

A magyar kormány hosszú távon se akar leválni az orosz gázról

A miniszter hangsúlyozta: "a Gazprom megerősítette elkötelezettségét a Török Áramlat hosszú távú működtetése mellett és a magyarországi szállítások hosszú távra tervezhetősége tekintetében is."

"Így egészen biztos lehet mindenki abban, hogy Magyarországon semmifajta korlátozásra nem lesz szükség a földgázfelhasználás tekintetében" - mondta a miniszter, aki azt is közölte, hogy csütörtökön emellett aláírják a kedvezőbb, halasztott magyar fizetésről szóló szerződést.

Az orosz energiahordozóktól leginkább függő európai országok közé tartozó Magyarország összesen nagyjából 1,9 milliárd euró (mostani árfolyamon 803 milliárd forint) gázár kifizetésére kapott haladékot az orosz Gazpromtól a fűtési szezon alatt - írta a Bloomberg a múlt héten. A magyar kormány október 3-án jelentette be, hogy három évre szóló halasztott fizetési megállapodást köt az orosz gáz szállítójával.