A Renewable Energy World közölte a hírt, mely szerint a Lockheed Martin befektet egy kanadai napelemes és energiatárolási projektbe. A cég bejelentése meglepetést keltett, mivel a vadászrepülőgépek gyártására szakosodott vállat eddig ilyen területen nem bukkant fel. Annál inkább érdekli a Lockheed Martint a mesterséges intelligencia és jövő  autonóm fegyvereinek fejlesztése; illetve újabban az "irányított energianyalábok" célba juttatásának (értsd: lézerágyú) fejlesztésében is jeleskedtek. 

Ezért is kelt meglepetést, hogy a hiperszonikus-, és űrtechnológiában is megmerítkező cég mit akar egy félreeső, ráadásul kanadai napelemparkkal. A hír egyelőre csak arról szól, hogy a saját 9 millió dollárjuk mellé az albertai kormány még 10 millió amerikai dollárt tesz, hogy a 300 hektáros területre már megtervezett beruházás mielőbb megkezdődhessen.

TC Energy Saddlebrook Solar + Storage Project valójában egy komplex, napenergiára épülő erőművet foglal magában, amely várhatóan 102,5 MW maximális teljesítményre lesz majd képes, és így 30 ezer háztartás éves energiaellátásához elegendő áramot tud majd biztosítani. A napelemrét mellett épül egy közüzemi méretű energiatároló rendszer is, melyet a tervek szerint 6,5 MW/40 MWh méretűre skáláznak majd fel.

A Saddlebrook parkba amúgy ún. bifaciális napelemeket telepítenek majd, ami azt jelenti, hogy a panelek mindkét oldalukon energiatermelést végeznek: a nap felé néző felük direktben, az átellenben lévő pedig közvetetten, például a talajra hullott hóról, illetve a földről visszaverődő sugarak hasznosításával állít elő villamos energiát. 

A bifacial napelemek működési sémája:

Kép: TC Energy

A rendszerrel kapcsolatban eddig olyan információ nem látott napvilágot, hogy a Lockheed Martin az ott szerzett tapasztalatokat vagy a megtermelt energiát közvetlenül maga hasznosítaná. A hivatalos információk szerint a napelempark "termését" az Alberta Interconnected Electric System (AIES) veszi majd át, és a hálózatban hasznosítja majd, ám akkumulátort direktben az Alberta-i áramellátási csúcsokra hegyezik majd ki.

A tervek szerint az erőmű két lépésben épül majd meg, a második ütemre -  amikor az akkumulátor-rendszer és a teljes napelemes kapacitás üzembe állítása megtörténik - 2024 elejéig kell várni.