A PV Magazine kapta fel a hírt, miszerint Franciaországban „HappySolaire” néven egy olyan nagyszabású projektet indítanak a fent nevezettek, melynek célja, hogy méhcsaládokat telepítsenek és dolgoztassanak a napenergia-parkok áramtermelő panelektől mentes, üres területein. A méhek számára hatalmas, nyugodt és biztonságos terekre a marseille-i székhelyű Apicluster végzi a “beköltöztetést”, melynek egyébként ez a speciális profilja is.

Az Engie Green sem kezdő ebben a témában: két éve már több méhkaptárt is telepített két napelempanelekkel installát erőmű területére. A La Verdière és a Charleval napelemes parkokban is az volt projekt mozgatórugója, hogy , hogy a méhészek az évszakoknak megfelelően mozgathassák a méhcsaládokat a növényvilág virágzási hullámainak megfelelően. Most éppen a Valensole-fennsíkra telepített fotovoltaikus rendszer termőföldjén nyíló levendulára készülnek rárepülni a méhkasokkal. De van másik három napelemrét is, ahol hamarosan meghívott vendégként érkezhetnem meg a méhészek és a méhkasok. 

Az Engie Green azonban nem csak a méhekkel barátkozik, a La Verdière szolárpark az elsők között volt, ahol juhokat engedtek a területre. A cég által üzemeltetett 50 franciaországi napelemes parkjuk közül 28-ban partnerségi kapcsolatokat kötöttek juhászokkal, és még 10 ilyen partnerségi megállapodást szeretnének a közeljövőben megkötni. Az állatok lelegelik a konzolok tövében és a napelemes panelsorok között kinövő füvet - és mindenki jól jár.

Legyen szó méhészetről vagy pásztorkodásról, a célunk az, hogy e bekerített területet a fenntartható fejlődésének szolgálatába állítsuk - mondta Romain Verron, az Engie Green fejlesztési vezetője. Hozzátette, hogy a napelemparkok egyáltalán nem valamiféle, az ipari tevékneységnek feláldozott mezőgazdasági területek, csak meg kell találni a megfelelő kapcsolódási pontokat ahhoz, hogy a zöldenergia termelés mellett, a helyi mezőgazdasági érdekekkel miként lehet kölcsönös megelégedésre, megfelelő szimbiózis kialakítani.