A malajziai Sunway Egyetem, a Maláj Egyetem, a Kínai Pekingi Egyetem és az indiai Shri Mata Vaishno Devi Egyetem kutatói a Science Direct oldalán tették közzé azt a tanulmányukat, amelyben leírják, hogy kifejlesztettek egy olyan fotovoltaikus (PV) rendszert, amely egyrészt aktív hűtőrendszerrel, másrészt tisztító technológiával felszerelt.

A PV-rendszer alapját 250 wattos, 60 cellás polikristályos modulból, illetve a panel hátoldalához csatlakoztatott hőgyűjtő jelenti, amely rézcsövekből épül fel, és a panel hátuljára kettős szerpentin alakban helyeztek fel. A panelek hűtéséhez szükséges, megfelelő hővezető pasztát ötféle fázisváltó anyag tesztelései során választották ki; ezek közül végül - a magas olvadáspontjának is köszönhetően - a laurinsav eredményei bizonyultak a legjobbnak.

A tisztítási technológia egy mikrovezérlő programozható integrált áramkörén (IC) alapul, amely előre vagy hátra helyzetben forgó egyenáramú motort vezérel. Az öntisztító rendszer fő eleme a "seprőgép" - vagyis az a mikroszálas kendőt használó mozgó rendszer, mely a munkájához egy kis vízszivattyúval biztosítja a szükséges mosószeres folyadékot. A seprőgép az alumínium panelszéleken, az erre kialakított kereten könnyen mozog - ahogyan azt Adarsh Kumar Pandey kutató a PV-Magazinnak mondta:  a rendszert nagyon könnyű összeállítani és a normál háztetőkre is egyszerűen telepíthető.

A kutatók összehasonlították a fotovillamos rendszer teljesítményét a malajziai egyetemen található szokásos fotovillamos telepítéssel, és azt találták, hogy az átlagos környezeti hőmérsékleten az általuk megépített rendszer hőmérséklete 11,14 C-kal alacsonyabb volt a standard PV-rendszer hőmérsékleténél. Ez jelentősen jobb termelési hatékonyságot eredményez, és az a technikai többlet, amit a kutatók a rendszerre építettek, gyorsan megtérül.