„Megvétózzuk az új adónemet, megvétózzuk az adóemelést” – jelentette ki Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint. Úgy gondolja, az új adó automatikusan az üzemanyagok árának emelkedését eredményezné, de ezt az olajfinomító vezetőségével kötött szóbeli megállapodásra hivatkozva Igor Matovič pénzügyminiszter visszautasítja. Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes kijelentette, amennyiben az SaS megvétózza az adóemelést, ők tiszteletben tartják azt.

Matovič szerint Sulík hozzáállása a hazaárulás határát súrolja. „Azt nem teszik ingyen” – jelentette ki Matovič, majd hozzátette, hogy az SaS a magyar oligarchák érdekeit védi. A pénzügyminiszter kijelentette, az orosz olaj megadóztatásáról szóló javaslatát ennek ellenére is bemutatja majd a kormány ülésén.

„Ha Sulík vétózni akar, és a többi koalíciós partner közli, hogy csak azért engedünk elfolyni 300 millió eurót az állami költségvetésből, mert Sulík meg akarja védeni a Slovnaft magyarországi tulajdonosait, akkor a pénzügyminisztérium magyar mintára árszabályozást vezet be” – mondta Matovič.

A pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy javaslatot terjeszt be egy új adó bevezetésére, amely az orosz és a Brent nyersolaj ára közötti különbségre vonatkozna. A miniszter szerint a Slovnaft csak ezen a megnövekedett különbségen mintegy 100 millió eurót keres havonta.