Az állami tulajdonú orosz energiacég, a Gazprom 21 milliárd dolláros veszteséget szenvedhet el, mert gondjai lehetnek azzal, hogy teljesítse az orosz-kínai gázszállítási megállapodásban szereplő kötelezettségeit - idézte a Lenta.ru internetes portál információit a Moscow Times.

A kiszivárgott dokumentumokból és hangfelvételekből az derül ki, hogy a gázóriás túlbecsülte a kínai igényeket kiszolgálni hivatott gázmezőiből kitermelhető energiahordozó mennyiségét. Vezető menedzserek tudtak a technikai problémákról, de hallgattak.

Ennek az a magyarázata, hogy óriási nyomást gyakorolt rájuk a Kreml, hogy teremtsék meg a 400 millió dolláros együttműködési szerződés aláírásának feltételeit. A 2014-ben aláírt egyezségtől azt remélték, hogy megszerezhetik a kínai gázpiacot az USA gázkitermelőinek orra elől. A Gazprom végül 2019 végén kezdte el a szállításokat a Power of Siberia gázvezeték első szakaszán, a gázcsapot Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök videós részvétele mellett nyitották meg és a két ország bővülő, gyümölcsöző gazdasági együttműködésének szimbólumaként tálalták.

Botrány

A tervek szerint a csőkígyónak 2025-re kellene elérnie teljes szállítási kapacitását, majd ezt követően évi 38 milliárd köbméter gázt szállíthat Szibériából Kínába. Annyira bíztak a projektben, hogy tárgyalások folytak a mennyiség megemeléséről hatmilliárd köbméterrel. A Lenta.ru birtokába került belső jelentések tanúsága szerint azonban a Gazprom alkalmazottainak és tanácsadóinak már vezeték üzembe helyezése előtt kétségeik voltak azzal kapcsolatban, hogy mekkora a kínai szállításra kiszemelt két gázmező valódi termelési kapacitása. Főként a Csajandiszkoje mezővel kapcsolatban merültek fel kétségek.

A dokumentumokból azt derül ki, hogy a kitermeléssel kapcsolatban számos hibát követtek el részben a Gazpromnál, részben a projektben részt vevő leányvállalatánál, amit szándékosan eltitkoltak, kockáztatva az egész projekt végrehajtását - fogalmaz a Lenta.ru. A másik mező, a koviktai is kevesebb gázt ígért, mint amennyit a Power of Siberia kiszolgálásának tervezésekor feltételeztek.

Kudarc

A Gazprom 2008-ban nyilvánosan bejelentette, hogy a világ első olyan vállalatává akar válni, amelynek értéke eléri az ezermilliárd dollárt. Ezt a 2000-es évek első évtizedének gyors terjeszkedésére alapozták, ám alaposan elszámolták magukat. A vállalat ma 65 milliárd dollárt ér szemben az egy évtizeddel ezelőtti 300 milliárddal.

A Gazprom másik nagy projektje, a Németországba vezető Északi Áramlat 2 gázvezeték építése ugyan befejezés előtt áll, ám az amerikai kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza ezt. Még az is lehet, hogy az orosz gázvállalatot szankciókkal sújtják, amelyek ellehetetleníthetik nemzetközi tevékenységét.