A több mint 70 százalékban állami tulajdonú, a Reuters által idézett becslés szerint mintegy 2500 milliárd dollár eszközértékű ICBC (Industrial and Commercial Bank of China Ltd), amely Kína legnagyobb hitelezője, az engedély értelmében akvirálhatja a The Bank of East Asia amerikai (New York-i) leányát. Emellett a Fed két másik, szintén többségi állami tulajdonú kínai bank amerikai jelenlétének növeléséhez, terjeszkedéséhez is hozzájárulását adta. Így az 1870 milliárd dolláros eszközértékű Bank of China, az ország harmadik bankja a már meglévő New York-i és Los Angeles-i mellett Chicagóban is létrehozhat egy fiókot. Emellett az 1850 milliárdos eszközértékű Agricultural Bank of China is zöld jelzést kapott egy New York-i egység telepítésére.

A döntés néhány nappal a magas szintű amerikai-kínai pekingi tárgyalások után született meg.

A lépés vélemények szerint jelentős hatással lehet a kínai állami társaságok tengerentúli terjeszkedésére is, miután az azokkal kapcsolatos félelmek csillapodására utal. A különösen a globális pénzügyi válság kitörése óta az otthoni gazdaságnak hatalmas összegeket hitelező kínai bankokkal kapcsolatban felmerült aggályok szerint a jelzettnél jóval magasabb arányt érhetett el a problémás hitelek állománya, illetve a pénzintézetek könyvviteli gyakorlatával kapcsolatban is kétkedő hangok szólaltak meg.

Ezzel együtt a Fed közleménye szerint elégedett volt az ICBC működésével, valamint a kínai bankszektor szabályozási környezetével is. A legnagyobb kínai bankok, így az ICBC is a négy nagy könyvvizsgálót alkalmazzák - fogalmaz a Fed, amely szerint nincs rá bizonyíték, hogy a kínai könyvelési, elszámolási metódusok vagy gyakorlatok a jelentős kínai bankoknál, így az ICBC-nél megbízhatatlanok lennének.

Az amerikai központi bank hivatkozik a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a kínai pénzügyi rendszer stabilitását, ezen belül a bázeli tőkeelvek teljesülését vizsgáló jelentését (FSSA). Eszerint a kínai banki szabályozás magas minőségben jelöli ki a prudenciális standardokat, amely nagyrészt megfelelnek a nemzetközi szabályoknak. Amerikai holding alapítása esetén a kínai pénzintézetek is az USA jogi, szabályozási környezetébe kerülnek, vagyis az Egyesült Államok hatóságainak ellenőrzése alá.