Példátlan szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben számtalan globális nagymárka. Ezek a szankciók humanitárius okokból nem vonatkoznak a gyógyszerekre - kezdi bejelentését a Pfizer.

A társaság gyógyszereinek Oroszországba irányuló forgalmának önkéntes szüneteltetése közvetlenül sértené azt az alapelvüket, amely a betegeket helyezi előtérbe. A rák- vagy szív- és érrendszeri problémákhoz elengedhetetlen gyógyszerek szállításának leállítása jelentős szenvedést okozna a betegeknek és emberéletekbe kerülne, különösen a gyermekek és az idősek körében - fogalmaz a gyógyszeripari konszern.

Az Oroszországba irányuló gyógyszerellátás fenntartása azonban nem jelenti azt, hogy a szokásos módon folytatják az üzleti tevékenységüket Oroszországban.

  • A Pfizer orosz leányvállalatának teljes nyereségét mostantól olyan célokra ajánlja fel, amelyek közvetlen humanitárius támogatást nyújtanak az ukrán népnek. 
  • A vállalat emellett nem indít több új klinikai vizsgálatokat az országban és nem toboroznak betegeket ezekhez a vizsgálatokhoz. 
  • A Pfizer mostantól együttműködik az  Egyesült Államok Gyógyszerhatóságával (FDA) és más szabályozó hatóságokkal annak érdekében, hogy az összes folyamatban lévő klinikai vizsgálatot Oroszországon kívüli alternatív helyszínekre helyezzék át. 
  • Annak ellenére, hogy a társaság nem rendelkezik saját gyártóüzemmel, és nem is működtet gyártóüzemet Oroszországban, mégis leállítja a helyi beszállítókkal tervezett, az ország gyártási kapacitásának kiépítését célzó beruházásokat.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.