Jelentősen átrendeződött a hazai streaming szolgáltatások elérése, ami a dobogós helyezésekre is kihatott – írja a Műsoron.hu.

A háztartások egyre többet költenek streamingre, ha valaki a legnépszerűbbekre előfizet, közel 12 ezer forintot kell fizetni havonta.

A GKID adatai szerint nagyobb streaming szolgáltatók közül tavaly

  • Netflix volt a legnépszerűbb 1,78 milliós felhasználói számmal,
  • az HBO Max 1,2 millióval követte,
  • harmadik helyen pedig körülbelül 124 ezres számmal az AppleTV+ szerepelt.

2023-ra átalakult a hazai piac

Az elmúlt egy évben két új szolgáltatóval (a Disney+ és SkyShowtime) bővült a streaming-piac.

A korábbi adatokhoz hasonlóan a Netflix toronymagasan vezet, mögötte pedig az HBO Max található. A Netflix néhány tízezres bővülést tudott elérni, az HBO pedig vesztett is a felhasználókból. Utóbbi oka a Warner Bros. Discovery vállalatának átszervezése és a tartalmi leépítésnek köszönhető.

A harmadik helyen azonban változás volt. Az Apple hátrébb csúszott, a Disney+ pedig óriási előretörésben van. Indulását követően szinte azonnal berobbant a piacra és a korábban jósolt 180 ezres előregisztráció többszörösét tudta begyűjteni, több mint 870 ezres felhasználó számmal.

Egy hazai szolgáltató is közel került a dobogóhoz, az RTL+ fizetős csomagjára előfizetők száma 560 ezerre emelkedett.


2022. június2022. október2023. április
Netflix1,78 millió fő1,81 millió fő1,82 millió fő
HBO Max1,25 millió fő1,19 millió fő1,18 millió fő
Disney+-718 ezer fő870 ezer fő
RTL+--560 ezer fő
SkyShowtime--310 ezer fő
Prime Video91,3 ezer fő220 ezer fő210 ezer fő
Apple TV+123 ezer fő137 ezer fő130 ezer fő
(a magyar felhasználók száma) Forrás: GKID/2023

 

Helyettesítheti a streaming a TV-t?

  • A streaming szolgáltatások számos szempontból képesek helyettesíteni a hagyományos televíziózást.
  • Előnye például, hogy sokkal nagyobb választékot kínál az általad nézni kívánt tartalmakból, amelyek a legtöbb esetben bármikor elérhetőek az interneten keresztül.

Az ár azonban egy nagy hátránya lehet a modern streaming felületeknek. Megnéztük, hogy mennyibe kerülne, ha az összes platformra előfizetnénk.

  • 16 328 Ft-ot kell perkálni, ha valaki az összesre előfizet.
  • hagyományos TV-csomagok nagyon alacsony áron indulnak, de akár havi 7-10 ezerbe is kerülhet, ha a sokcsatornás csomagot választjuk.

A streaming összességében tehát többe kerül, mint a tévé, de sokkal több egyéni tartalmat fogyaszthatunk, ráadásul reklámmentesen nézhetjük végig kedvenceinket. Azoknak, akik sokat utaznak vagy inkább az egyéni tartalmakat kedvelik, mindenképp a streaminget érdemes választaniuk.

Azt sem tudjuk, mire fizessünk elő – eligazítjuk a zsúfolt streaming-piacon!

Egyre népszerűbbek a streaming platformok, számuk is folyamatosan nő – ezért nehéz a választás. Mutatjuk az aktuális havi díjakat és, hogy melyik szolgáltatót miért érdemes választani.

A három óriást nem szabad kihagyni

Az itthon leginkább kedvelt streaming platformok egyébként a legdrágábbak is.
A top3-as listán a Netflix, HBO MAX (ami egyébként a jövő évtől egyszerűen MAX lesz) és a Disney Plus szerepelnek.

  • Netflix Magyarország első streaming szolgáltatója, amelynek legnagyobb sikere a saját tartalmak gyártásában van (pl. Stranger Things, Witcher, Sötétség). Hátránya azonban, hogy sok filmhez nincs magyar szinkron.
  • Az HBO Max a sorozatokban nyerő, de filmekből is temérdek mennyiség van fenn a platformon. Bár a kezelőfelület kissé fapados, magyar szinkron szinte az összes tartalomnál elérhető.
  • Disney Plus szinte minden korosztálynak és érdeklődési körnek kínál tartalmakat. Sok stúdió, többek között a Disney, a Fox, a Marvel és a National Geographic stúdiók filmjeit is megtalálhatjuk.