Az évszázad talpra állását várja a turizmusban Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója. Az amerikai hatóságok a múlt héten jelentették be, hogy a teljes oltási védelemmel rendelkezők számáras megszűnik a legtöbb helyen a maszkviselési kötelezettség. Chesky szerint ennek ellenére nagyon másfajta világ köszönt az idegenforgalomra és cégükre is a járvány után. Az emberek ugyanis felfedezték, hogy nem feltétlenül vannak egy helyre kötve a munkájuk és az életük miatt - mondta.

Arra számítanak, hogy a következő negyedévben a foglalások növekedése kirobbanóan magas lesz az előző év hasonló időszakához képest, egyszerűen azért, mert a bázisidőszakot sújtották tavaly a legáltalánosabb és legszigorúbb korlátozások világszerte. Ugyanakkor az árak emelkedtek az elmúlt időszakban és a magasabb árak várhatóan meg is maradnak az újranyitásokat követően is - tudósított a Financial Times. A vakcinák elérhetőségének növekedésével és a korlátozások folyamatos enyhítésével jelentősen emelkedik az utazási kedv, s az emberek szívesebben foglalnak az év második felére is.

QP | Quality Placement

Chesky ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az üzletük kevésbé előrejelezhető az Egyesült Államokon kívül, például Európában, nagyon függ attól, hogy hol meddig tartanak és milyen szigorúak lesznek a korlátozások. Az Egyesült Királyságban például azonnal gyors megugrást lehetett tapasztalni, amint Boris Johnson miniszterelnök februárban bejelentette a korlátozások fokozatos feloldását. Ugyanez a folyamat Franciaországban is lejátszódott az enyhítések májusi bejelentésekor.

A cég első negyedéves számai egyébként szép növekedést mutattak, a vendégek a jelentés szerint hajlandóak voltak a korábbiaknál jóval magasabb árakat is megadni a nagyobb, kevésbé a városközpontokban elhelyezkedő ingatlanokért. A vendégek közül több volt az, aki teljes családja számára foglalt. A bevételek elérték a 887 millió dollárt, az elemzők 721 millióra számítottak. A foglalások száma 64,4 millió lett, ez 13 százalékos növekedés a 2020 első negyedévihez képest. A foglalások értéke 10,3 milliárd dollárra ugrott, ez 52 százalékkal magasabb a tavalyinál, igaz, abban az időszakban a járvány már erőteljesen érzékeltette hatását.

Az Airbnb részvényei ugyan jól debütáltak tavaly év végén a tőzsdén, rögtön a kibocsátási áruk több mint kétszeresére emelkedett árfolyamuk, azóta azonban többnyire stagnáltak. A kibocsátáskor az volt az általános befektetői vélekedés, hogy a cég a járvány nagy nyertese lesz majd, mivel alaposan átalakulnak majd az utazási szokások.