Montana lett az első amerikai állam, amely jóváhagyta a TikTok-ot betiltó törvényjavaslatot adatvédelmi aggályok miatt – írja az NPR.org.

Az új szabályozás értelmében Montana államban illegálissá válik az alkalmazás letöltése, akár napi tízezer dolláros büntetést is kiszabhatnak az olyan szervezetekre – például az Apple és Google alkalmazásboltja –, amelyek elérhetővé teszik a népszerű videómegosztó alkalmazást a kínálatukban.

Igen, csak a vállalatokat büntethetik meg, a magánszemélyeket ugyanis nem tudják. A tilalom jövő januárban lép életbe.

A jogszabály természetesen arra nem kötelezheti a montanaiakat, hogy töröljék le a már letöltött alkalmazást az eszközeikről.

Brooke Oberwetter, a TikTok-ot üzemeltető kínai vállalat szóvivője szerint a törvényjavaslat támogatói elismerték, hogy „nincs megvalósítható terv” a TikTok-tilalom bevezetésére, mivel az alkalmazások letöltésének blokkolását szinte lehetetlen lenne betartatni.

Oberwetter szerint a törvényjavaslat a montanaiak hangjának cenzúrázását jelenti.

Továbbra is harcolni fogunk a montanai TikTok felhasználókért és alkotókért, akiknek a megélhetését és az első alkotmánymódosításhoz fűződő jogait fenyegeti ez a kirívó kormányzati túlkapás

– húzta alá.

A törvényjavaslat további kritikusai közé tartozik az American Civil Liberties Union is, amely szintén a szólásszabadság megsértésének nevezte a lépést az internethasználat túlzott kormányzati ellenőrzése miatt.

Az USA lakosságának fele használja a TikTok-ot

Az országok sorra tiltják be a TikTokot adatvédelmi kockázatokra hivatkozva. Közben azonban mégis felével megnőtt a felhasználók száma az Amerikai Egyesült Államokban.

A NetChoice kereskedelmi szövetség, amely olyan cégeket képvisel, mint a Meta, a Twitter és a Google, közleményt adott ki, amelyben egyértelműen alkotmányellenesnek nevezte a törvényjavaslatot.

Bár a TikTok egyelőre nem jelezte, bár a szakértők szerint biztosan perelni fognak, hiszen több százezer felhasználója van a platformnak csak ebben az államban.

Ezért tiltják be

Egy 2017-es kínai hírszerzési törvényt emelnek ki, amely előírja a magáncégeknek, hogy átadják az ügyfelek adatait a kormánynak, ha Peking valaha is ilyen információt kér.

Mindez annak ellenére történik, hogy a TikTok visszautasította, hogy soha nem tenne eleget egy ilyen kérésnek.

A korlátozások legfőbb oka, hogy az alkalmazást Pekinghez kötődő csoportok kémkedésre, Kínába irányuló tömeges adatszivárgásra, illetve érzékeny információk rossz kezekbe kerülésére használhatják fel.

Nem csak a biztonságról van szó. A TikToknak egy sor, az európai hatóságok által indított perrel kellett szembenéznie, amelyek adatvédelmi aggályok miatt vitatják, hogy a vállalat felhasználja-e az európai felhasználók adatait. Ezek a vizsgálatok már eddig is milliós bírságokba kerültek a közösségi médiavállalatnak.

Bár nem az Egyesült Államokhoz hasonló harsánysággal, ám az európai kormányok is korlátozzák a TikTok videómegosztó oldal használatát.

Térképen az országok, ahol betiltják a TikTok-ot

Politico által megkérdezett országok többségében a kormányok minisztériumaiban – különösen az állam védelmével és biztonságpolitikájával foglalkozók esetén – megtiltották a közösségi platform használatát.

 

 

A Politico térképén öt kategória van megkülönböztetve:

  • egyrészt azok az országok, amelyek betiltották az alkalmazás használatát;
  • vannak államok, ahol már zajlik vizsgálat vagy nyomozás;
  • az előző kettő kombinációja is megjelenik néhány államban;
  • néhány helyen folyamatosan figyelik az alkalmazást;
  • míg két ország egyelőre késlelteti az eljárást.

Már a TikTokot is behálózzák a reklámok

A tartalomgyártók a videómegosztót márkaépítési lehetőségként fogták fel, de időnként sajnálkoztak, hogy a platformon nincs lehetőségük közvetlenül bevételt generálni. Most ez megváltozik. → Bővebben