A bíróság a honlapján közzétett információ szerint - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - úgy ítélte meg, hogy megsértette a hatályos törvényeket az az eljárás, amellyel kivonták a piaci szereplők közül és államosították a pénzintézetet. A bíróság rámutatott arra, hogy nem volt kellően megalapozott a bank fizetésképtelenségének bizonyítottsága, amivel a pénzintézet államosításának szükségességét indokolták.

Ily módon a bíróság a Privatbank államosítási eljárását indokolatlannak ítélte, és úgy vélte, hogy az eljárás az akkor hatályos jogszabályok számos megsértésével valósult meg, ami jogellenes állami beavatkozást eredményezett a bank részvényesei és a felperes tulajdonjogát megsértve, ami ellentétes a nemzeti jogszabályok követelményeivel, beleértve az ukrán alkotmányt, valamint a nemzetközi szabványok rendelkezéseivel - indokolta a bíróság közleményében határozatát.

A pénzügyminisztérium közleményben jelezte, hogy meg fogják fellebbezni az ítéletet.

Ukrajna legnagyobb lakossági pénzintézetét, a Privatbank államosításáról a jegybank javaslatára 2016 decemberében hozott döntést a kormány. A Privatbank részvényeinek 41,66 százaléka az ország akkori második leggazdagabb üzletemberének, Ihor Kolomojszkijnak a tulajdonában voltak az államosításról hozott döntéskor, 33,25 százalékuk pedig a harmadik helyre rangsorolt oligarcha, Hennagyij Boholjubové volt.

Az állam több mint 155 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 1623 milliárd forintot költött a bank feltőkésítésére az államosítás után.

Tavaly szeptemberben ugyancsak a kijevi közigazgatási bíróság még elutasítva a pénzintézet egy kliensének keresetét úgy határozott, hogy jogszerű volt a Privatbank fizetésképtelenné minősítése - írta az Ukrajinszka Pravdára hivatkozva az MTI.