Németországban továbbra is van jelentkező arra, hogy jóval 20 forintos ár alatt is vállalja az egységnyi villamos energia előállítását új napelemes erőmű megépítésével. Ez derült ki a német Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) legutóbbi aukcióján, ahol összesen 512 megawatt (MW) közüzemi méretű napenergiás tenderen hirdettek eredményt.

Mint azt a PV Magazine megírta az átlagár 0,05 euró kilowattóránkénti (€/kWh) értékre jött ki. Ez nem rekord ugyan, mivel az 5 eurócentes (forintra átszámoltan mintegy 18,5 forintos) vállalás már korábban is történt a német tendeseken, ám azt figyelembe véve, hogy 2019-ben 6,5 eurócent volt a rekord, most pedig annak ellenére nem emelkedtek az árak a legutóbbi 5 centről, hogy a kínai napelemes export csúszásai és megtorpanása miatt érezhető mértékben drágult e technológia beszerzési ára, mégiscsak figyelemre méltó az eredmény.

Az 512 MW kapacitást 750 kW és 20 MW közötti méretű (és beépített teljesítményű) napelemes projektekre szabták, melyre jelentős volt a túljelentkezés, így erős lett az árverseny is. Ajánlat 232 érkezett, ezek összesen 986 MW szumma teljesítményt jelentettek (volna). Végül 133 ajánlatot fogadtak el, és az eredetileg meghirdetett 510 MW-ból 512 lett.

A nálunk a Metár tendereken ismertté vált árejtéses rendezésnek köszönhetően végül az árak 0,0457 és 0,052 €/kWh közé terelődtek be. Ennek átlaga jött ki végül 5 eurócentes egységárra.

A megépítendő új kapacitások földrajzi eloszlása is érdekes: ezúttal Bajorország déli régiója lett a tender nagy nyertese, mivel összesen 255 MW telepítésére kötöttek szerződést, melyből 172 MW rossz minőségű szántó-, illetve gyepterületet fog majd belakni. Mecklenburg-Vorpomeránia és Baden-Württemberg is eredményesen alkudozott: előbbi 51, utóbbi 49 MW napelemes erőművi teljesítménnyel válik gazdagabbá.