Sosem volt még ilyen alacsony a Twitter dolgozói létszáma, mint most. Jelenleg körülbelül ezer teljes munkaidős alkalmazott van a tech-óriásnál – tudta meg a Business Insider.

A létszámcsökkenés Elon Musk folyamatos elbocsátásai miatt vannak, mások pedig menekülnek új munkahelyre a közösségi oldaltól.

A Twitter alkalmazottainak száma 7 500-ról ezer főre csökkent, mióta Elon Musk átvette az irányítást. A folyamat kihívást jelentett az összes elbocsátott munkavállaló számára, ugyanis sokuk nem volt biztos abban, hogy kirúgták-e vagy maradhat a cégnél. Sokuk ezért a népszerű közösségi oldalon keresztül kereste meg a cég új vezérét.

Ez azt jelenti, hogy mióta Musk vezeti a céget, 90 százalékkal csökkent a munkavállalók száma.

Egy volt alkalmazott nyilatkozott a lapnak, elmondása szerint a „teljesítményértékelések állandóak”, a belső utasítások pedig rendszeresen változnak.

Gyakran előfordult, hogy magyarázat nélkül rúgtak ki dolgozókat

– tette hozzá.

A Twitteren egyébként utoljára 2011-ben volt ilyen kevés alkalmazott,

  • akkor 400 dolgozó volt és 100 millió aktív felhasználó,
  • most ezer dolgozóra 250 millió napi felhasználó jut.

A vállalatnál történt tömeges elbocsátásokról is beszélt a milliárdos egy korábbi interjúban, elmondása szerint a kezdeti 7 500 főről 1 500-ra csökkent a dolgozói létszám. Azóta pedig további 500 embertől vált meg a cég.

„A vállalat csődbe ment volna, ha nem csökkentjük az alkalmazottak számát azonnal” – húzta alá.

Musk „fájdalmasnak” tartja a Twitter irányítását

A Twitter-vezér milliárdos majdnem fél évvel ezelőtt vette meg a céget. Most beszélt először az átállásról. Részletek →

Több alkalmazottat tudtuk nélkül rúgtak ki

Halli Thorleifsson terméktervező kilenc napig ki volt zárva a Twitter-fiókjából, ebből kellett volna tudnia, hogy már nem dolgozik a tech-óriásnál.

„De senki nem mondta, hogy elbocsátottak”

– tette hozzá az egyébként mozgássérült alkalmazott.

A bejegyzésben Halli Thorleifsson azt állítja, hogy 9 napra letiltották a Twitterről és nem tudta használni a munkahelyi számítógépét. Ráadásul elmondása szerint körülbelül 200 hasonló eset történhetett a cégnél.

A HR osztály vezetője azonban nem tudta megerősíteni az elbocsátást és az „e-maileimre sem válaszoltak” – tette hozzá.

„Eddig milyen munkát végeztél?” – válaszolt a vezérigazgató a bejegyzésre.

Az üzenetváltást Elon Musk két nevető emojival zárta.

A nyilvános beszélgetést követően megérkezett a kirúgásról szóló e-mail – mondta Halli Thorleifsson a BBC-nek adott interjújában.

A 45 éves terméktervezésért felelős vezetőről a vállalat igazgatója a következőt írta:

A valóság az, hogy ez a férfi (aki egyébként vagyonos) nem végzett tényleges munkát, kifogásként pedig arra hivatkozott, hogy fogyatékossága van, ami megakadályozza a gépelésben, de most mégis tudott bejegyzést közzétenni.

Halli Thorleifsson egyébként 25 éves kora óta kerekesszékben ül diszferlinopátia miatt. A fogyatékossággal kapcsolatos tapasztalatai arra ösztönözték, hogy egy olyan kezdeményezés élére álljon, amelynek célja több száz kerekesszékes rámpa telepítése.

Elon Musk veszélyesnek tartja a ChatGPT-t

Új mesterséges intelligencia alapú chatbotot indít a Twitter és a Tesla vezére, mert politikailag befolyásoltnak tartja a ChatGPT-t.