Az Uniper lett az európai gázválság első nagyvállalati áldozata, amikor a hónap elején mentőcsomagot kért Olaf Scholz kancellár kormányától. Németország legnagyobb orosz gázvásárlója a szakadék szélére került, amikor Vlagyimir Putyin elnök az ukrajnai orosz invázió miatt bevezetett európai szankciók megtorlásaként visszafogta a gázellátást. Június közepén például le is állították az Északi Áramlat gázvezetéken folyó tranzitot, amely csak csütörtökön indult újra.

Pénteken viszont bejelentették, hogy Berlin egy 30 százalékos részt szerez az Uniperben, ami elég nagy ahhoz, hogy vétójogot biztosítson a kormány számára a fontos stratégiai döntések meghozatalában - közölte az Uniper pénteki közleményében. A bedőlőben lévő német gázipari cégben továbbra is a Fortum Oyj lesz a fő részvényes.

A csomag része egy 9 milliárd eurós kibővített hitelkeret az állami tulajdonú KfW hitelezőtől és 7,7 milliárdos kötelezően átváltható értékpapírok. A teljes csomag értéke több mint négyszerese a vállalat jelenlegi piaci értékének – számolt be a Bloomberg.

„Mindent megteszünk, ami szükséges ahhoz, hogy együtt sikerrel járjunk, és ezt addig folytatjuk, amíg szükséges” – mondta Olaf Scholz, aki szabadságáról visszatérve tájékoztatta az újságírókat a fejleményekről. 

Megkapta a bizalmat az Uniper a piacon is

A düsseldorfi székhelyű vállalat részvényei az üzlet bejelentése után 11 százalékkal emelkedtek. A részvények még mindig több mint 70 százalékos zuhanásban vannak az idén, a vállalat mostani értékelése alig mintegy 4 milliárd euró. A Fortum részvényei a helsinki kereskedés újraindulása után 13 százalékkal erősödtek, 2008 óta a legnagyobb mértékben. 

A német kormány október 1-jétől valamennyi gázimportőr számára olyan mechanizmust vezet be, amely lehetővé teszi, hogy a hiányzó orosz gáz pótlási költségeit áthárítsák a fogyasztókra, ami azt jelenti, hogy az Uniper átháríthatja a magasabb energiaköltségeket a fogyasztókra. 

A Fortum beleegyezett abba, hogy részesedése a mentőcsomag részeként mintegy 80 százalékról 56 százalékra híguljon. A finnországi székhelyű vállalatnak mostantól lehetősége lesz arra, hogy az Unipernek nyújtott 4 milliárd eurós hitelét a német állam által jegyzett kötelezően átváltható instrumentumok legfeljebb 70 százalékának egy részével szemben átváltsa, így biztosítva, hogy többségi részvényesi pozícióját meg tudja tartani – áll a vállalat közleményében.

Az Uniper – amelyet 2016-ban hoztak létre az E.ON SE korábbi fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos eszközeiből – a leggyengébb láncszemként jelent meg az Európa legnagyobb gazdaságát működtető energiarendszerben. Az állami tulajdonú Gazprom PJSC-vel kötött kiterjedt szerződései sebezhetővé tették a német energetikai vállalatot az ellátáscsökkentésekkel szemben, és arra kényszerítették, hogy magas árakon fedezze a hiányt az azonnali piacon.