Az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1 gázvezetéken a tíznapos karbantartási leállás után újraindult az orosz gázszállítás Európába - írja a Guardian a rendelkezésre álló adatok alapján.

Közép-európai idő szerint hét órakor 29,284,591 kWh/h-nak megfelelő mennyiség susogott a csövekben szemben az azt megelőző nullával.

A vezetéket üzemeltető  Nord Stream AG azt jelentette, hogy újraindították a gázáramlást július 21-én reggel, ám kell egy kis idő, amíg ezt a csőkígyó másik végén is érzékelik. "Működik" - mondta rövidre fogva mondandóját a Nord Stream szóvivője az AFP-nek anélkül, hogy válaszolt volna a második kérdésre, ami ezt követi: mennyi gázt szállítanak az oroszok a csövön?

Az üzemeltető szerint a szállított mennyiség felfuttatása eltart majd egy ideig.

Július 10-én, a karbantartási munkálatok megkezdése előtti utolsó üzemnapon az áramlások nagyjából ugyanezen a szinten voltak, éppen a 29 GWh/h felett.

Javították a gázvezetéket

Az 55 milliárd köbméteres éves szállítási kapacitású gázvezetéken a szállításokat július 11-én állították le a jó öreg tkm, azaz tervszerű, megelőző karbantartás elvégzésére, amire tíz napot szántak. A német oldalon attól tartottak, hogy Oroszország nem indítja újra a gázexportot, mert így akarja megbüntetni európai vásárolóit azért, mert Ukrajnát merészelik támogatni abban a háborúban, amit a Kreml robbantott rá az ukránokra.

A karbantartási leállás előtt a vezeték kapacitásának 40 százalékát használták csak ki, arra hivatkozva, hogy a nyugati gazdasági szankciók érintenek a vezeték olyan berendezéseit, turbináit, amelyeket ezek miatt nem tudnak megjavítani. Erre és a vezeték Oroszországban futó részén folyó karbantartásokra hivatkozva, Moszkva továbbra is korlátozhatja az Észak Áramlat 1 kihasználását, ami gázellátási nehézségeket okozhat Európában a télen.

A németországi hálózatot szabályozó hatóság vezetője, Klaus Müller a Twitteren azt közölte, hogy az orosz Gazprom csütörtökön a vezeték kapacitásának csak mintegy 30 százalékára jelezte a csütörtöki szállításokat.

Európa a télre készül

Az európai tározók 65 százalékos telítettségen vannak, azonban az ellátásbiztonsághoz, különösen télen, szükséges a folyamatos orosz import fenntartása.

Eközben Brüsszelben az Európai Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy 15 százalékkal csökkentsék gázfelhasználásukat. Ez részben indokolhatja a magyar rezsicsökkentés részleges megszüntetését, melyről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerdai nyilatkozata alapján ma jelenhetnek meg részletek.

Annyi paradigma dőlt meg ebben az évben, hogy nagyon nehéz meghatározni, mi az, ami nem kerülhet veszélybe - mondta Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa egy friss interjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy a Gazprommal kötött 10+5 éves gázszerződés szavatolja-e Magyarország ellátásának biztonságát. Véleménye szerint már azt sem lehet százszázalékos garanciának tekinteni, ha valakinek van valamire szerződése. Ráadásul az esetleges nemteljesítést egy választott bíróság sok év múlva fogja kimondani, ami nem oldja meg azt, hogy mi történik, ha egy hét múlva nem lesz gáz a csőben.