A két legnagyobb orosz propagandaadóra sújtott le kedden a YouTube: az RT és a Szputnyik csatornáit ugyanis azonnali hatállyal korlátozza Európában a videómegosztó portál, miután Oroszország tovább folytatta az Ukrajna elleni offenzíváját.

"Az Ukrajnában zajló háború miatt azonnali hatállyal blokkoljuk az RT-hez és a Szputnyikhoz kapcsolódó Youtube-csatornákat Európában"

 - jelentette be a vállalat szóvivője kedden.

Tavaly szeptemberben egyébként a Youtube már blokkolta és eltávolította az RT német nyelvű csatornáit, a Google szolgáltatása akkor többször megvádolta az állami műsorszolgáltatót, hogy a koronavírus-járványról szóló félretájékoztatással összefüggésben megsértette a Youtube irányelveit - írja a Der Standard.

A nagy amerikai techcégek a múlt hét csütörtökön kitört háború óta eddig csak azt korlátozták, hogy az orosz állami propaganda csatornái ne hirdethessenek a felületeiken, de a Meta szerint számos európai kormánytól kaptak kérést azzal kapcsolatban, hogy az orosz kormány által felügyelt média egyáltalán ne legyen elérhető az Európai Unió területéről.

Az RT-t és a Szputnyikot a Nyugat többször bírálta a Kreml propagandaeszközeiként, szerintük ugyanis a csatorna összeesküvés-elméleteket és dezinformációt terjeszt az orosz állam nevében, és igazolja az ukrajnai agressziós háborút. A tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk az intézkedést, ami az EU Bizottság várakozásai szerint még a nap folyamán megtörténhet.

A Google egyébként korlátozza a Google Maps olyan funkcióinak használatát Ukrajnában, amelyek segítséget adhatnak az orosz inváziós erőknek a támadásuk folytatásához.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.