Janusz Kowalski a lengyel vagyonkezelési minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti képviselő szerint a feszültség tovább nőhet az EU és Lengyelország között. A brit kilépés más uniós tagállamoknak is irányt mutathat, ha kiderül, hogy a szigetország lakói jól jönnek ki a brexitból - idézte az onet.pl a brit Daily Express cikkét. Kowalski az egyik kicsi kormánypárt, a Szolidáris Lengyelország politikusa.

Kowalski egyike azoknak, akik tavaly nyíltan kritizálták a lengyel kormány brüsszeli tárgyalási stratégiáját. "Vétó vagy halál" - mondta a képviselő egy sajtókonferencián, még az uniós büdzsé megszavazása előtt. Így akart nyomást gyakorolni Mateusz Morawiecki kormányfőre, aki arra készült, hogy magyar kollégájával, Orbán Viktorral együtt megvétózza az uniós helyreállítási alap és költségvetés elfogadását, mert azok támogatásinak kifizetését jogállamisági követelmények teljesítéséhez kötik.

Az önállóan alig mérhető támogatással rendelkező lengyel párt képviselője figyelmeztette az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy nem lenne okos dolog természetesnek venni Lengyelország uniós tagságát. - A legfőbb ideje annak, hogy értékeljük Lengyelország tagságát az Európai Unióban - jelentette ki. Szerinte például Brüsszel a hibás abban, hogy Lengyelországban drágult az elektromos áram. (Arra gondolhatott, hogy az EU elhatározta, hogy karbonsemlegessé teszi az áramtermelést Európában, ami azzal jár, hogy le kell cserélni a lengyel szénerőműveket, ami nem olcsó mulatság - a szerk.)

Szerinte, ha a britek jól járnak a brexittel, az további további nyomós érvet adna az unió átalakítására. Ez azt jelentené, hogy vissza kellene térni a gyökerekhez, azaz az EU-nak független államok közösségének kellene lennie brüsszeli hivatalnokok, bürokrácia nélkül, amelyet szerinte a tagállamok nem tudnak ellenőrizni. (Jaroslaw Kaczynski a lengyel nacionalisták doyenje egyszer azt mondta, hogy szerinte olyannak kellene lennie az EU-nak, mint amilyen az ENSZ - a szerk.)