Günther H. Oettinger - Volodimir Hrojszman

A digitális gazdaság mind az Európai Unió, mind Ukrajna számára kiaknázatlan lehetőségeket rejt. A digitális technológiák, szolgáltatások és rendszerek alapvető fontosságúak a társadalmi fejlődéshez, valamint növekedést idézhetnek elő és munkahelyeket teremthetnek a gazdaság minden területén: a legkisebb, hagyományos gyártótól az újonnan megjelenő csúcstechnológiai iparágakig.

Vegyük példának az ipar digitalizálását, és azt, hogy ez hogyan fogja átalakítani életmódunkat, munkánkat és üzleti tevékenységeinket. Az elkövetkezendő néhány évben milliónyi összekapcsolt készüléket fogunk látni, és a mobil ügyleteinek majdnem felét az emberek telefonja fogja megkönnyíteni. Hamarosan a leggyorsabban növekvő vállalkozások intelligens gépeket fognak használni hatékonyságuk és produktivitásuk növelésére és költségeik csökkentésére. A gazdaság hagyományos ágazatai, akárcsak a közigazgatás, sok hasznot fognak húzni a nagy és nyílt adathalmazokon alapuló elemzési szolgáltatásokból.

Az Európai Unió és Ukrajna egyértelmű érdeke, hogy gazdaságaink és társadalmaink javára szorosan együttműködjenek digitális kérdésekben.

Az Európai Bizottság egyik kiemelt prioritása a szabályozási és egyéb akadályok elhárítása az egységes digitális piac mihamarabbi megvalósulása elől. Ez akár évi 415 milliárd eurót is jelenthet a 14 ezer milliárd euró nagyságrendű uniós gazdaságon belül, és több ezer új munkahelyet teremthet.

Ezeknek az előnyöknek nem szabad megállniuk az Unió határainál. A 43 millió ukrán fogyasztónak is élveznie kell az egységes digitális piac lehetőségeit, amelyek gazdasági növekedést hoznak, több munkahelyet teremtenek, javítják az emberek életkörülményeit és segítik a vállalkozásokat. Ukrajna számára ez stabilabb politikai környezetet, valamint jelentős előrehaladást jelentene a társadalmi és gazdasági modernizáció terén.

Az Energiaközösség sikere inspirál minket, hiszen ez a közös kezdeményezés kiterjesztette az EU belső energiapiacát Délkelet-Európára és azon túlra. Hasonló közös látásmódot kell kidolgoznunk a digitális gazdaság számára is a Digitális Közösség létrehozásakor. Az ukrán jog hozzáigazítása a kulcsfontosságú uniós rendelkezésekhez élénkítené az ukrán gazdaságot és lehetővé tenné Ukrajna jövőbeni integrációját az egységes digitális piacba.

Magasan képzett humán tőkéjével Ukrajna jelentős szerepet játszik Közép- és Kelet-Európában az információs és kommunikációs technológiák terén. Ezenkívül az Ukrajnában rejlő hatalmas potenciálok jóvoltából az ország nem csak Európa szoftverközpontjává, hanem a digitális termékek és szolgáltatások exportőrévé is válhat.

Az egységes digitális piac kiterjesztése az Unió határain túlra több területet is érinthet. Együtt dolgozhatunk az elektronikus kereskedelem, az elektronikus vámrendszer, az elektronikus egészségügy, a papírmentes kereskedelem, valamint az elektronikus kommunikáció szabályai és infrastruktúrája (beleértve a spektrumkoordinációt és a szélessávú hálózatok telepítését) terén. Együttműködhetünk még a hálózat- és információbiztonság, valamint a kiberbiztonság, elektronikus azonosítás és bizalmi szolgáltatások, a digitális készségek és az innováció, az elektronikus kormányzat és a nyílt hozzáférésű adatok előmozdítása terén, csak hogy néhány lehetőséget említsünk.

Ezek a témák már szerepelnek folyamatban lévő tárgyalásainkon, és megvizsgálhatjuk, hogy hogyan bővíthetnénk együttműködésünket további területekkel, mint például az adatvédelem, a nemzetközi roaming és infrastruktúra-fejlesztés Ukrajnán belül, illetve Ukrajna és az EU között, valamint az ipar digitalizálása.

Ukrajna a Keleti partnerség keretében 2015. június 15-én első alkalommal megrendezett, a digitális gazdasággal foglalkozó miniszteri találkozót követő nyilatkozat elfogadásával már megerősítette készségét és elkötelezettségét az Unióval és annak szomszédaival az e területen való együttműködésre.

Mindketten meg vagyunk győződve, hogy elérkezett az idő arra, hogy az EU és Ukrajna kidolgozza a Digitális Közösségre vonatkozó közös elképzeléseit és további szomszédos országokat is bevonjanak e kezdeményezésbe. Örömmel folytatjuk a megbeszéléseket az érdekelt felekkel július végén Kijevben, illetve ezt követően az Unió szomszédjainak képviselőivel azon magas szintű tárgyaláson, amelyet az Európai Bizottság koraősszel Brüsszelben szervez.

Volodimir Hrojszman, Ukrajna miniszterelnöke
Günther H. Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, Európai Bizottság (fent képünkön)