Ajtót mutatnak az EU-ból: lécci, húzzatok el!

Egyre többen gondolják úgy, hogy Nagy-Britannia távozása az EU-ból kifejezetten jól jönne az uniónak, mert megszabadulna legkekeckedőbb tagállamától. Párizs már leterítette a vörös szőnyeget a reményei szerint a Brexit esetén Londonból átköltőző bankároknak.
Komócsin Sándor, 2016. június 12. vasárnap, 08:45
Fotó: Reuters

Egy nemrégiben készült felmérés szerint ugyan az európaiak 70 százaléka azt szeretné, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna, ám sokan gondolják úgy, hogy a szigetország kilépése megerősítené a bent maradó országok kohézióját. A Brexit után a brit gazdaság borítékolhatóan hanyatlóra fogná a dolgot, ami a maradók elitjét eléggé megrémisztheti ahhoz, hogy újra megtalálják az utóbbi időben hervadozó Európa-pártiságukat.

Francia üzenet

Ez utóbbi előérzetet tükrözi a La Liberation francia napilap cikke, amely arra kéri a brit szavazókat, hogy tegyék a Leave mellé az X-et, mert ezzel jót tennének az uniónak - emlékeztetett a Bloomberg.

A szerkesztőség cikk szerint, ha Nagy-Britannia marad, akkor további kivételeket és engedményeket fog követelni, ami dezintegrációval fenyegeti az EU-t. Aláásná az unió vezetőinek törekvését arra, hogy megvalósítsák az európai föderalizmus álmát.

Ha azonban a britek távoznak, akkor azzal felráznák az uniót elmerevedett állapotából, és arra ösztönöznék a 27 tagország vezetőjét, hogy elkerüljék a halálos szétaprózódást. A La Liberation szerkesztői szerint a britek kilépése okozta zavar az uniós gazdaságban elfogadható ár a hosszabb távú előnyökért cserébe.

Vörös szőnyeg

Az említett felméréséből az is kiderül, hogy az EU-val kapcsolatos elégedetlenség messze nem csupán a szigetország lakóit jellemzi, így kétséges, hogy teljesülne-e a francia lap várakozása a britek nélküli megerősödő Európával kapcsolatban. Vannak azonban olyanok, akik nem sokat filozofálnak ezen Meg sem várják a Brexitet saját pozícióik erősítésével.

Legördítjük a vörös szőnyeget eléjük - mondta Jean-Louis Missika, Párizs polgármester-helyettese azon az eseményen, amelyen elindították a londoni bankárokat váró kampányukat. A Brexitre gondolva az Üdvözöljük Európában! szlogennel jelzik a londoni Cityben dolgozó pénzügyi szakembereknek, hogy Párizs tárt karokkal várja őket - írta a Financial Times.

Magas adók

Nem akarjuk, hogy Nagy-Britannia kilépjen az EU-ből, de ha ezt teszik a francia fővárosban megtalálhatják a számításukat - fogalmaz Gérard Mestrallet, a Paris Europlace csoport elnöke. Ezt a szervezetet kifejezetten azért hozták létre, hogy reklámozza Párizs vonzerejét a pénzügyi szektorban.

A Brexit esetén Párizs legfőbb ellenfele Frankfurt lenne az áttelepülő pénzügyi szolgáltatók megnyeréséért folytatott harcban. A francia főváros gazdag kulturális életét is bedobhatja a kalapba, ugyanakkor van egy nagy hátránya. Magasak az adók. Egy 300 ezer eurót kereső bankár londoni foglalkoztatása 353 ezerbe kerül munkaadójának, míg Párizsban 472 ezret kell utána kifizetnie.

Nagy falat

A franciák ennek ellenére nyomulnak. Úgy vélik, akkor is elcsábíthatják a pénzügyi szervezeteket Nagy-Britanniából, ha az ország az EU tagja marad, ugyanis már a kilépés felvetése is el kell, hogy gondolkodtassa a biztonságra, kiszámítható működésre vágyó cégvezetőket.

És lenne min osztozkodni. Jelenleg az euróban lebonyolított kereskedés 30-40 százaléka Londonban zajlik annak ellenére, hogy a szigetország nem is tagja az eurózónának. Ebből az óriási forgalomból szívesen kiharapnának egy nagy falatot a kontinentális Európában lévő pénzügyi központok.

Lefagyott munkaerőpiac

Nagyon úgy tűnik, hogy nem alaptalan a párizsiak várakozása: a Brexit-félelmek már most is éreztetik a hatásukat a brit munkaerőpiacon - jelentette a Bloomberg. A vállalatok megnyomták a pause gombot - mondja kit Bingham, az Odgers Bernston fejvadász cég partnere. A vállalat múlt havi felmérése azt mutatta, hogy a cégvezetők negyede megfontolná cége legalább egy részének áttelepítését a kontinensre a brit kilépés esetén.

A szakértők attól tartanak, hogy a munkaerő-felvétel visszaesése a június 23-ai referendum előtti hónapokban éreztetni fogja hatását a GDP növekedésén. Ha marad a szigetország, a munkaerőpiac akkor sem fog egyik napról a másikra talpra állni a bizonytalanság elmúlta után.

Sok ágazat érintett

A Randstad munkaerő-közvetítő cég felmérésében a megkérdezett 340 munkaügyi szakember 17 százaléka nyilatkozta azt, hogy cége befagyasztotta az új emberek felvételét, 25 százalékuknál pedig csak rövid távra szóló munkaszerződéseket kötnek.

A Deutsche Bank, a HSBC és a JP Morgan korábban jelezte, hogy több ezer munkahelyet telepítene át a kontinensre a szigetországból a Brexit esetén, de más ágazatok sem maradnának érintetlenül. A technológiai cégek felfüggesztették a projektjeiket, így nem vesznek fel szoftverfejlesztőket, informatikai tervezőket és projektmenedzsereket - derül ki a Harvey Nash, egy másik fejvadász cég tapasztalataiból.

Táplálkozási lánc

A brit számítástechnikai ipar minden hatodik alkalmazotta más európai országból érkezett. A szigetország technológiai innovációja erősen függ az unión belüli bevándorlóktól. Egyes cégek informatikai divízióinak negyed eltűnne, ha ők nem lennének.

Miközben a bankok és a technológiai vállalatok jól képzett alkalmazottaikat félthetik, a brit kiskereskedelem, vendéglátás és élelmiszeripar gyengén képzett munkaerőt importált az EU többi országából. Nagy a részarányuk ezekben a szektorokban.

Érdekes, hogy a menedzsereknek és a speciális tudással rendelkező szakembereknek nem az okozna gondot, hogy a szigetország kikerülhet az EU-ból, mert már most is olyan munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, amellyel az USA-tól Japánig bárhol elhelyezkedhetnek. Nekik az jelentene gondot, hogy csökkenne állásuk presztízse, más szóval lejjebb kerülnének szakmájuk "táplálkozási láncában".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

reszeloaladar, 2016.06.13 12:08

Úgy is ki lehetne lépni, hogy ne történjen semmi. A kilépés dátuma lehetne 2019 jan 1, addig pedig a tető alá lehet hozni egy szabadkereskedelmi megállapodást az Unió és UK között. Ebben le lehet fektetni, hogy a 4 alapszabadság (munkaerő, áru, tőke, szolgáltatás szabad áramlása) sértetlen, és sosem lesznek vámok. A kilépés így politikai lenne, elvesztenék a bizottági, tanácsi és parlamenti helyeiket, kimaradnának a költségvetésből (se befizetés se kifiztetés nem lenne).
Nagy Britannia nem tagja az Euró zónának és Schengennek, fizikai határa a kontinenssel nincs. Ezzel mindenki bolfog lenne, csak ugye a piacokon nem ezzel lehet a kegtöbbett keresni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.06.13 11:14

@Abbe:
Én sem értem, miért kellene és kell örülni az UNIÓ esetleges felbomlásának és a mostani nehézségeknek.
Első menetben nagyot szívnának több százezeren akik kinn dolgoznak, meg azok akik a hazautalt pénz elköltéséből élnek közvetlenül vagy közvetve. Nem csak a milliós nagyságrendű családtagokra gondolok csupán, hanem a műkörmösöktől az építési vállalkozókig mindenkire, ahol a pénzt elköltik!
Ez lenne a leggyorsabb és leglátványosabb negatívum! Ez sírásra és nem örömködésre alkalmas dolog lenne, és valóban sokan sírnának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2016.06.13 10:57

@Daniel Dakota: " ráadásul a béna franciák és az owtoba németek aligha tudják sikerre vinni a projektet..."

Akkor most örülnöd kellene:)) Felbomlik a sok jobber által nagyon utált EU.
És ez esetben meg lehet mutatni a nagy magyar vitézséget!

A népnek azért majd magyarázzátok el, hogy miért süllyed a mély nyomor szintjére a többség. Bizonyára tudtok majd megnyugtató választ adni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.06.13 10:16

A britek nélkül az unió lényegesen gyengébb lesz, ráadásul a béna franciák és az owtoba németek aligha tudják sikerre vinni a projektet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.06.13 10:14

@Ezt-neked: hogy is mondta ezt OV 2006-ban? És hogy felháborodottatok rajta ti bolsik... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html