Az Egyesült Államok mostanra gázexportőrré vált, és ha olyan vásárlókat keres az energiahordozóra, amelyekben megbízhat, akkor elkötelezett kelet-közép-európai szövetségeseiben ilyen partnereket találhat - derült ki abból a cikkből, amelyet Vaclav Bartuska, Csehország energiamegbízottja és magyar kollégája Orbán Anita jelentetett meg a a Washington Postban. A szerzők leszögezik, hogy a palagáz-kitermelés gyors felfutásának köszönhetően az olcsó energiaellátás vált az amerikai gazdaság egyik fő hajtóerejévé.

A felesleg azonban azt is lehetővé teszi, hogy az USA ismét geopolitikai szereplővé váljon Európában - idézi a cikket a CTK cseh hírügynökség. Csehország és Magyarország elkötelezettsége a transzatlanti együttműködés mellett megingathatatlan, ám energiaellátásukban kiszolgáltatottak az orosz gáz- és olajszállításoknak. Az ellátás és a szállítás rendszerének modernizálása ellenére, a Gazprom megőrizte monopóliumát, aminek eredményeként a régió lakói a jóval többet fizetnek az energiáért, mint az amerikaiak.

Átkozott bürokrácia

A gázexportra készülő amerikai vállalatoknak hosszadalmas engedélyezési eljárásra kell készülniük, ha olyan országban akarják értékesíteni terméküket, amellyel az USA nem kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Tucatnyi kiviteli engedély fekszik a hatóságok asztalán, miközben az elmúlt három évben mindössze néhány papírra került pecsét. A hatósági eljárás lassúsága a fő akadálya annak, hogy az USA fellendítse gázkereskedelmét a NATO-országokkal és Japánnal - hívja fel a figyelmet a cseh-magyar szerzőpáros.

Ernest Moniz amerikai energiaügyi miniszter a néhány hónapja a nyár végére ígérte az exportengedélyezés felpörgetését. Ezzel egyidejűleg a kongresszus számos képviselője lobbizik azért, hogy megnyíljon az út a folyékony gáz (lng) exportja előtt az USA szövetségeseihez. A kivitel tisztes bevételt hozna a cégeknek, erősítené az amerikai gazdaságot és segítene az importáló országoknak abban, hogy több lábon állóvá tegyék gázellátásukat. Mindenki nyerne az üzleten.

Az Egyesült Államok ismét megmutathatná, hogy közeli szövetségesének tekinti Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát. Új, az eddiginél is szorosabb kétoldalú kapcsolatot építhetne ki velük - érvel a cseh és a magyar energiamegbízott.