Ezt tette Trump kekeckedése az amerikai gazdasággal

Több bizonytalansági tényező aggasztotta az amerikai gazdaság szereplőit az elmúlt csaknem másfél hónapban, az amerikai kormányzat részleges leállása számos szektorban lassulást idézett elő, az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok is éreztették hatásukat - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentéséből, a "Bézs Könyvből".
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 6. szerda, 22:35
Fotó: Pixabay

A Federal Reserve évente nyolc alkalommal készíti el gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján - írja az  MTI.

Az idei második Fed-jelentés szerint enyhe vagy mérsékelt ütemben növekedett a gazdaság a tizenkét amerikai régióból tízben, míg Philadelphia és St. Louis stagnáló gazdasági kondíciókról számolt be a január-februári időszakban.

A körzetek mintegy fele megjegyezte, hogy az amerikai kormányzat 35 napig tartó részleges leállása több szektorban, például a kiskereskedelemben, az autóiparban, az idegenforgalomban, az ingatlanpiacon, a vendéglátásban és a feldolgozóiparban is a gazdasági aktivitás lassulását idézte elő.

A fogyasztói kiadások vegyesen alakultak, több körzet is arról számolt be, hogy a kemény téli időjárásnak és a magasabb hitelköltségeknek tulajdoníthatóan a kiskereskedelmi forgalom és az autóeladások mérséklődtek.

A feldolgozóipar is bővült, azonban érezhetőek voltak az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok folytán kialakult bizonytalanságok, a csökkenő globális kereslet és a védővámokhoz köthető áremelkedés miatti aggodalmak.

A jelentés összeállítói szerint a munkaerőpiacon továbbra is szűk volt kínálat, a foglalkoztatás a vizsgált körzetek többségében szerény vagy mérsékelt ütemben növekedett, jellemző volt a szakképzett munkaerő hiánya, miközben a bérek mérsékelten nőttek. Az árak szerény vagy mérsékelt ütemben emelkedtek a vizsgált időszakban.

A Bézs Könyv megállapításai szolgálnak a megbeszélések alapjául a Fed következő, március 19-20-án esedékes kamatdöntő ülésén. A Fed legutóbbi, január végi kamatdöntő ülésének február végén közzétett jegyzőkönyve szerint a további kamatmódosításokat tekintve "türelmesek" lesznek a döntéshozók, figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK