Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rozsdát általában a hanyatlás, elmúlás jeleként emlegetik, ezzel szemben két amerikai egyetem (California Institute of Technology, Northwestern University) kutatói az áramtermelés új eszközeként tekintenek rá.

A Popular Mechanics nevű lapban is idézett tanulmány szerint a rozsda ugyanis felhasználható villamos energia előállítására, amikor a sós vízzel kölcsönhatásba lép. A legjobb esetben a napelemeknél is hatékonyabb lehet ez az eljárás.

Természetesen nem arról a rozsdáról van szó, amely például egy régi hajón keletkezik. A természetesen elterjedő rozsda ugyanis túl vastag ahhoz, hogy tömegtermelésre kerüljön, és nem oszlik el egyenletesen .A projekthez szükséges rozsdát laboratóriumi körülmények között kell előállítani.

Az új találmány számos helyen hozhat fordulatot, teheti könnyebbé az áramellátást. Például a távoli helyeken lévő alacsony fogyasztású eszközök üzemeltetése is elérhető lenne ezzel a technikával a közeljövőben. Emellett akár az emberi testbe ültetett implantátumok energiatermelésére is lehetne használni a technológiát.