Belehúztak Orbán víruslaborjában az oltási kampányba

Az osztrák fővárosban szerdán megkezdődött a koronavírus elleni oltási kampány második köre. A január 12-ére tervezett országos oltás kezdetét is előbbre hozták - tudta meg a Kurier című osztrák napilap az MTI szemléje szerint. Orbán Viktor miniszterelnök többször is elmondta, hogy Ausztriát tekinti Magyarország víruslaborjának, ilyen szemmel is érdemes figyelni az osztrák eseményeket.
Szabó Dániel, 2021. január 6. szerda, 13:19
Fotó: Getty Images

Orbán Viktor már a tavaszi első hullám alatt is hivatkozott Ausztriára, mint Magyarország víruslaborjára, mivel úgy látja, hogy egy-két hét lemaradással követi a magyar járványpálya az osztrákot. Sok intézkedést ennek megfelelően hoztak meg, követve a bécsi intézkedéseket. Egy dologban viszont előzött - igaz csak egy napra - Magyarország: itthon már december 26-án elkezdődött az egészségügyi dolgozók vakcinázása. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdai tájékoztatása szerint eddig közel 21 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a Pfizer/BioNtech készítményét itthon. Az osztrákok az oltási kampánnyal eddig kicsit lemaradtak, miközben a magyar adatok sem erősek. A Sebastian Kurz vezette kormányt bírálták is a lassú vakcinaprogram miatt, a kancellár ezért most a kampány felpörgetését követelte.

Az első kétezer adag oltás után - melyet december 27-től kezdődően adtak be ápoló- és idősotthonok lakóinak, valamint az ott dolgozó személyzetnek - további ötezer dózis vakcinát osztanak szét szerdától 15 intézménynek. Ezek elsősorban idősotthonok, de kórházak koronavírusos betegekkel foglalkozó osztályai is kapnak a szállítmányból. A főváros január 12-étől - a további vakcinák érkezésének üteme szerint - szélesíteni kívánja az oltandók körét, így bizonyos foglalkozási csoportok - például a mentőápolók - és az olyan idős emberek, akik nem otthonokban élnek, is sorra kerülnek.

Az országos oltási kampány január 12-ére tervezett kezdését számos kritika érte, ezért a védelmi minisztérium logisztikai szakértői és az egészségügyi minisztérium képviselői között folytatott rendkívüli videókonferencián megegyezés született ennek előbbre hozásáról - írja a Kurier. Így még ezen a héten sor kerül 21 ezer adag oltóanyag kiosztására a tartományok között. Január 12-éig további 43 ezer adag vakcina beadását tervezik országosan, így a már eddig beoltott 6800 embert további 64 ezer ezer követi egy héten belül, és a pontos elosztásról már megegyezés is született a tartományokkal.

Ausztriában január 6., vízkereszt ünnepnap, ezért a minisztérium honlapja sem frissítette a koronavírussal összefüggő adatokat, így csak a keddi adatok állnak rendelkezésre. Az előző napon 2311 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 368 321 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma kedden 2404 volt, az intenzív kezelésre szorulók 371-en voltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az előző napon százan haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6457-re emelkedett.

Magyarországon a szerda reggeli közlés szerint 2047 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 118 beteg, így összesen 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, a Covid-19 betegség eddig 10 198 életet követelt. A gyógyultak száma jelenleg 179 541 fő, az aktív fertőzötteké 142 029 főre csökkent. 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

HOZZÁSZÓLÁSOK