Az EU kisegíti Iránt - ingerülten reagált az USA különmegbízottja

Az Európai Unió Iránnak nyújtott 20,7 millió dolláros segélye "rossz időben küldött rossz üzenet" - szögezte le péntek este kiadott közleményében Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 25. szombat, 08:50
Fotó: Pixabay

Hook sürgette Brüsszelt, hogy segítsen Washingtonnak az amerikai álláspont szerint a globális stabilitást veszélyeztető iráni fenyegetés elhárításában - tudósít az MTI.

"Az európai adófizetők pénzéből nyújtott segítség csak állandósítja a rezsim képességét arra, hogy ne is vegye figyelembe saját népe szükségleteit, és egyúttal elfojtja az érdemleges politikai változásokat" - fogalmazott Brian Hook. A különmegbízott szerint az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak együtt kellene működnie annak érdekében, hogy olyan tartós megoldást találjon, amely valóban segíti az iráni népet és véget vet annak a fenyegetésnek, amelyet az iráni rezsim jelent a térségre és a világra.

Hook megjegyezte: "az iráni nép a saját kormányának korrupciója, rossz gazdálkodása és a külföldi konfliktusokban résztvevő terroristáknak nyújtott támogatása miatt igazi gazdasági nyomással néz szembe". Brian Hook hangsúlyozta azt is: "még több pénz az iráni ajatollahoknak azt jelenti, hogy még több pénz jut az európai országokban elkövetett gyilkosságokra".

Az Európai Unió csütörtökön döntött arról, hogy 18 millió eurós, vagyis 20,7 millió dolláros segélyt ad Iránnak arra a célra, hogy kivédje az amerikai szankciók hatásait. Az Európai Unió közben változatlanul azon munkálkodik, hogy megmentse az Iránnal 2015-ben kötött és az idén májusban Donald Trump amerikai elnök által egyoldalúan felmondott többhatalmi nukleáris egyezményt. A csütörtökön bejelentett uniós támogatás is csak egy része egy nagyobb, 50 millió eurós pénzügyi csomagnak, amelyet az Európai Unió költségvetéséből különítenek el Irán számára.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a hét elején Izraelben tárgyalva újságíróknak elmondta: az amerikai gazdasági szankcióknak máris erőteljes hatásuk van a perzsa gazdaságra és Irán közvéleményére.

A képen Iszfahán főtere Iránban. Fotó: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.08.25 09:39

Mit számit, mikor orbán EU milliárdokkal adósít el putyin és a kínaiak irányába, ezt nem veszik észre? egyébként az EU-nak nincs külügyminisztere, ezért nincs külpolitikája se , helyette merkel kibitorolta ez a pozíciót és rombolja féktelen ostobaságaival a közösséget, irán meg ha már leverte az iszlám államot, ideje lenne ha a migránsok visszatelepítésével foglalkozna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.08.25 09:20

Ekkora hülyéket. Az USA-nak igaza van. Irán úszik az olajban, és mégis gondjaik vannak? Persze, ha a hülye vezetőik nem terrorizmusra és fegyverkezésre költenék a pénzt, akkor nem lennének szarban. Ezzel az EU az egyik legantidemokratikusabb országot támogatja az adófizetők pénzéből. Brüsszel tele van idiótákkal. Az egészet akkor teszik, amikor maga az EU is tele van gondokkal, és ezer helye lenne ennek a pénznek. Nagyon időszerű már a jövő évi EU parlamenti választás, hogy végre megszabaduljunk ezektől a brüsszeli idiótáktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html