Az USA felpofozta barátait - beütött a legrosszabb

Életbe lépteti az Egyesült Államok kormánya az acélra és az alumíniumra kivetett új büntetővámját, amellyel komoly kárt okoz az USA-val szövetséges országoknak és növeli a hazai fogyasztók költségeit bizonyos árucikkek vásárlása esetén.
Komócsin Sándor, 2018. május 31. csütörtök, 16:31
Fotó: Pixabay

Életbe lép az acél amerikai importjára kivetett 25 százalékos, illetve az alumínium behozatalát terhelő 10 százalékos büntetővám - jelentette be a CNN Money szerint Wilbur Ross, a washingtoni kormány kereskedelmi minisztere. Kanada, az EU és Mexikó kapott némi átmeneti engedményt, hogy ez alatt kitalálják, mit adhatnának cserébe a Trump-adminisztrációnak azért, hogy ne osszák ki nekik ezt a pofont, ám ez nem hozott eredményt a május végi határidő lejárta előtt.

Kormányuk intézkedése nyomán az amerikaiak arra számíthatnak, hogy számos termék többe fog kerülni, mert a benne foglalt jó, hazai acél és alumínium drágább, mint a külföldi. Ezzel egyidejűleg az USA több fronton kereskedelmi vitákba keveredik a világ számos államával, köztük szövetségeseivel, miközben ettől az ügytől függetlenül külön vámháborút kezdett Kínával szemben.

Adok-kapok

Az EU gyors megtorló intézkedéseket ígért, amelynek keretében 25 százalékos vámmal sújthatja az amerikai motorkerékpárokat, cigarettát, vászont, áfonyalét és mogyoróvajat.

Kanada - amely a legnagyobb értékű acélexportot bonyolítja le az USA-ba - szintén válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az új vámok egyébként bonyolultabbá teszik az USA, Kanada és Mexikó tárgyalásait az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezet (NAFTA) szabályrendszerének felülvizsgálatáról.

A pekingi kormány jelezte, hogy a Kína és az USA között nemrégiben Washingtonban elért megegyezés felrúgásának tartja a Trump-adminisztrációnak azt a tevét, miszerint 50 milliárd dollár értékű pluszvámot vetnének ki az ázsiai országra büntetésként elsősorban azért, mert ottani céget időnként megszegik a szerzői jogok védelmét biztosító szabályokat.

Az washingtoni vezetés legfrissebb ötlete, hogy új vámokat vet ki az autóimportra. A Trump-adminisztráció a napokban jelentette be, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, okoz-e nemzetbiztonsági kockázatot a személyautók behozatala. Ha ez pozitív eredménnyel zárul, az alapot ad az újabb büntetővám kivetésére.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.06.01 09:06

Úgy járnak ezzel is mint a szesztiialommal.
Majd megunja a nép, ha minden drágul ami acélból van, pl az autó.
Ezt viselik majd a legnehezebben.
Az idő mindent megold!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.06.01 07:52

Sokáig nem lehetett az USA-t hülyének nézni, ingyen nem vállalja a világ csendőre szerepét, közben kína szétkémkedi, eu meg gunyosan vigyorog, hogy el van adósodva, de a fegyveres hátterére szükség van, ingyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.31 19:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html