Beigazolódni látszik az amerikai jegybank félelme

A legutóbbi kamatdöntéskor a Fed már jelezte, hogy az amerikai lakáspiac visszaesésétől tart. Az adat meg is jött, vagyis valós lehet a lefele mutató kockázat.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 30. csütörtök, 15:14
Fotó: Pixabay

Egy újabb gyengébb lakáspiaci adat érkezett az USA-ból, miután a használtlakás-értékesítések júliusban 0,7 százalékos visszaesést mutattak hó/hó alapon a várt 0,3 százalékos emelkedéssel szemben - írja a Profitline az Erste elemzésére hivatkozva.

A visszaesés éves alapon már 2,3 százalékos, valamint a mutató hetedik hónapja csökken. Elemzők szerint az elmúlt időkben leginkább túlfűtöttebb nyugati piacokon tapasztalható visszaeső kereslet, főként a magas lakásárakhoz párosuló relatíve alacsony mértékű bérnövekedési miatt.

A Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvében jelezte, hogy az amerikai gazdaság lefelé mutató rizikói között szerepel a lakáspiac-visszaesése. De az elemzők szerint egyelőre nagy lassulás nem érzékelhető még.

A lakáspiac az amerikai gazdasági teljesítmény egyik fontos mutatója, ahogy a réz világpiaci ára is. A két tényező együttes esése eddig mindig válságot vetített előre.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK