Az orosz olajvállalatokat jobban izgatja a rubel árfolyamának alakulása, mint az olajár hullámzása - írja a Bloomberg. Az OPEC nagy tapssal fogadta, hogy az elmúlt néhány hónapban az olaj ára az 50 dollár/hordó körüli szintre emelkedett. Sok szakértő szerint némi további drágulással kialakulhat a piaci kínálat és a kereslet egyensúlya.

Eközben az oroszországi olajcégeket inkább az aggasztja, hogy a hazai valuta 12 százalékkal erősödött a dollárral szemben idén, ugyanis ez sokkal jobban érinti a nyereségüket, mint a fekete arany drágulása. Az utóbbiból származó többletbevételük túlnyomó része az állami költségvetésben köt ki - mondta Ildar Davletshin, a moszkvai Renaissance Capital pénzügyi szolgáltat cég elemzője.

Moszkva lenyeli

Az olaj áremelkedésének minden egy dollárjából 90 cent továbbvándorol a cégtől a költségvetésbe - erősíti meg a szakértő véleményét Alekszander Djukov, a Gazprom Nyerfty, a negyedik legnagyobb orosz olajvállalat vezérigazgatója. Miközben a különféle adók elszívták az olajár év eleje óta bekövetkezett 75 százalékos növekedéséből fakadó pluszbevételt, a rubel korábbi hanyatlása lenyomta a vállalat költségeit.

Az OPEC még 2014 decemberében döntött úgy, hogy a hanyatló olajár ellenére nem csökkenti kitermelését. Ezzel támaszt adott a piacon kialakult túlkínálatnak. Ugyanakkor ez volt az a hónap, amelyben a Kreml lehetővé tette a rubel árfolyamának lebegtetését. A rá következő évben, 2015-ben 20 százalékkal gyengült az orosz valuta a dollárral szemben.

Moszkva bukta a cechet

Az importcikkeket fogyasztó lakosságnak ez igen rossz hír volt, ám az olajvállalatok, amelyek bevétele dollárban keletkezik, költségeiket azonban rubelben számolják el, szép nyereséget söpörtek be a rubel értékvesztésén.

Az adórendszer ebben az időszakban szintén a kezükre játszott. Az olajexport adóztatását úgy alakították ki, hogy Moszkva lényegében minden bevételi többletet lefölöz, ami 30-40 dollár/hordós olajár esetén jelentkezik az olajcégeknél. Így az elmúlt két év olajárcsökkenése mérsékelten érintette őket. (Június közepén a londoni Brenttel kicsivel hordónként 48 dollár alatt kereskedtek.)

Dőlt a pénz

A Rosznyefty, Oroszország legnagyobb olajtársasága 1,5 milliárd dollár szabad cach flow-val gazdálkodott 2016 első negyedévében (ez a cégek számára elérhető, beruházásokra, eszközvásárlásra stb. fordítható készpénzáramlás), miközben az amerikai Chevronnál és a európai Royal Dutch Shellnél negatív volt ez a mutató. A Lukoil 36 milliárd rubel (550 millió dollár) szabad cash flow-t generált.

Zsíros profit

Az orosz olajipar ellenálló-képességét még Bob Dudle, a BP vezérigazgatója is elismerte a Szentpétervári gazdasági fórumon. Az ország erőforrásainak ára versenyképes és a rubel lebegtetése segíti a költségek leszorítását - mondta, amikor bejelentette, hogy a cége újabb közös olajfeltáró vállalkozást indít a Rosznyefttyel.

A londoni cég tavaly 22 százalékos kiigazított, adózás előtti profitot ért el az utóbbi cégben birtokolt 19,75 százalékos részesedése után. Ez a legnagyobb haszon azóta, hogy 2013-ban megszerezték ezt a tulajdonrészt.

Az orosz kormány arra törekszik, hogy megelőzze a rubel további gyors felértékelődését, ami azt jelenti, hogy az a pénzügyi környezet, amely segítette az olajcégek jó teljesítményét, továbbra is fennmaradhat. Persze nem lesz annyira kedvező mint korábban, hiszen jelenleg 66 rubel/dollár alatt forog az orosz valuta, míg az év elején még 86 rubel körül alakult az árfolyam.