Bejött az orosz trükk, kérdés a hogyan tovább

Az orosz olajvállalatok a rubelárfolyam szabad lebegtetésére építve kicselezték az olajár csökkenésének káros hatását. Miután idén erősödik az orosz valuta, több okuk van az idegeskedésre.
Napi.hu, 2016. június 17. péntek, 10:40
Fotó: MTI/EPA

Az orosz olajvállalatokat jobban izgatja a rubel árfolyamának alakulása, mint az olajár hullámzása - írja a Bloomberg. Az OPEC nagy tapssal fogadta, hogy az elmúlt néhány hónapban az olaj ára az 50 dollár/hordó körüli szintre emelkedett. Sok szakértő szerint némi további drágulással kialakulhat a piaci kínálat és a kereslet egyensúlya.

Eközben az oroszországi olajcégeket inkább az aggasztja, hogy a hazai valuta 12 százalékkal erősödött a dollárral szemben idén, ugyanis ez sokkal jobban érinti a nyereségüket, mint a fekete arany drágulása. Az utóbbiból származó többletbevételük túlnyomó része az állami költségvetésben köt ki - mondta Ildar Davletshin, a moszkvai Renaissance Capital pénzügyi szolgáltat cég elemzője.

Moszkva lenyeli

Az olaj áremelkedésének minden egy dollárjából 90 cent továbbvándorol a cégtől a költségvetésbe - erősíti meg a szakértő véleményét Alekszander Djukov, a Gazprom Nyerfty, a negyedik legnagyobb orosz olajvállalat vezérigazgatója. Miközben a különféle adók elszívták az olajár év eleje óta bekövetkezett 75 százalékos növekedéséből fakadó pluszbevételt, a rubel korábbi hanyatlása lenyomta a vállalat költségeit.

Az OPEC még 2014 decemberében döntött úgy, hogy a hanyatló olajár ellenére nem csökkenti kitermelését. Ezzel támaszt adott a piacon kialakult túlkínálatnak. Ugyanakkor ez volt az a hónap, amelyben a Kreml lehetővé tette a rubel árfolyamának lebegtetését. A rá következő évben, 2015-ben 20 százalékkal gyengült az orosz valuta a dollárral szemben.

Moszkva bukta a cechet

Az importcikkeket fogyasztó lakosságnak ez igen rossz hír volt, ám az olajvállalatok, amelyek bevétele dollárban keletkezik, költségeiket azonban rubelben számolják el, szép nyereséget söpörtek be a rubel értékvesztésén.

Az adórendszer ebben az időszakban szintén a kezükre játszott. Az olajexport adóztatását úgy alakították ki, hogy Moszkva lényegében minden bevételi többletet lefölöz, ami 30-40 dollár/hordós olajár esetén jelentkezik az olajcégeknél. Így az elmúlt két év olajárcsökkenése mérsékelten érintette őket. (Június közepén a londoni Brenttel kicsivel hordónként 48 dollár alatt kereskedtek.)

Dőlt a pénz

A Rosznyefty, Oroszország legnagyobb olajtársasága 1,5 milliárd dollár szabad cach flow-val gazdálkodott 2016 első negyedévében (ez a cégek számára elérhető, beruházásokra, eszközvásárlásra stb. fordítható készpénzáramlás), miközben az amerikai Chevronnál és a európai Royal Dutch Shellnél negatív volt ez a mutató. A Lukoil 36 milliárd rubel (550 millió dollár) szabad cash flow-t generált.

Zsíros profit

Az orosz olajipar ellenálló-képességét még Bob Dudle, a BP vezérigazgatója is elismerte a Szentpétervári gazdasági fórumon. Az ország erőforrásainak ára versenyképes és a rubel lebegtetése segíti a költségek leszorítását - mondta, amikor bejelentette, hogy a cége újabb közös olajfeltáró vállalkozást indít a Rosznyefttyel.

A londoni cég tavaly 22 százalékos kiigazított, adózás előtti profitot ért el az utóbbi cégben birtokolt 19,75 százalékos részesedése után. Ez a legnagyobb haszon azóta, hogy 2013-ban megszerezték ezt a tulajdonrészt.

Az orosz kormány arra törekszik, hogy megelőzze a rubel további gyors felértékelődését, ami azt jelenti, hogy az a pénzügyi környezet, amely segítette az olajcégek jó teljesítményét, továbbra is fennmaradhat. Persze nem lesz annyira kedvező mint korábban, hiszen jelenleg 66 rubel/dollár alatt forog az orosz valuta, míg az év elején még 86 rubel körül alakult az árfolyam.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.22 12:14

@Rodent: "a kulfoldi kezben levo cegek reszaranya a folyo fizetesi merlegben es annak hatasa az allamhaztartasra "

Ezt ha századszor leirod akkor se lesz semmi értelme, szakértő úr. A "külföldi kézben lévő cégeknek" nincsen részaránya a mérlegben. Bevételeiknek, követeléseiknek, tartozásaiknak lehet részaránya.

"annak hatasa az allamhaztartasra" A külföldi cégek (meg a belföldi cégek, meg a belföldi magánszemélyek) devizában fennálló követeléseinek és tartozásainak lehet hatása az államháztartásra, ez inkább kisebb országok, pl. Magyarország, esetében lehet jelentős, és olyan helyzetekben, amikor ezek a cégek (vagy magánszemélyek) túl sok külföldi devizát (vásárolnak forintjukért és) költenek importált árukra (és szolgáltatásokra, röviden importra), kimeritve így az adott ország devizatartalékait. Ilyen helyzet volt nálunk a Bokros-csomag előtti időszakban. Az oroszok esetében ez a hatás elenyésző, mivel egyrészt nem túl sok külföldi vállalat tevékenykedik az orosz gazdaságban (a McDonaldsot is kiebrudalták nemrég, ha ha ha), másrészt a devizabevételeket termelő nagy olajcégek többségében többségi tulajdonos az állam, így beleszól(hat) a devizabevételek felhasználásába, harmadrészt az orosz kormány ad-hoc intézkedésekkel is korlátozhatja, kontrollálhatja a devizabevételek felhasználását, nemrég pl. előirta ezeknek a nagy olajcégeknek hogy szabad devizatartalékaikat át kell váltaniuk rubelre (hogy ez még érvényben van-e, azt nem tudom).

Az USA esetében sincs jelentős hatása a külföldi, vagy multi cégek követeléseinek/tartozásainak az államháztartásra, mivel ezek a cégek, épp multi felépitésüknek köszönhetően, a világon szinte bárhova elrejthetik, átkönyvelhetik a jövedelmeiket (ahogy a GE átkönyvelte Magyarországra), vagy akár egy tollvonással áttelepülhetnek mondjuk Kanadába (mint a Burger King, ha jól emlékszem, de ez csak egy példa a sok közül). Röviden, a multik hatalmas bevételei, kiváló pénzügyi helyzete nem fogják megmenteni az amerikai államháztartást, a multik nem fogják kifizetni annak 19 trillió dolláros adósságát (ahogy a többi eladósodott nyugati országét sem).

Mindazt, amit a fentiekben leirtam, egy átlagos pénzügyi műveltségű hozzászóló általában tudja, vagy ha nem, akkor legalább bölcsen hallgat makrogazdasági kérdésekben, és nem jár ide nap mint nap újabb sallerekért, ugye szakértő úr?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2016.06.21 13:15

@Pegazus_a_borbarat: hüj'e ez a gyerek, kár rá az energia. De jót röhögök azon, amikor a "pofonokat adja" - saját magának. Fociztam ilyenekkel, addig cselezett a vadbarom, még a saját kapujába be nem b@szta a labdát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.21 13:00

@Rodent: "a kulfoldi kezben levo cegek reszaranya a fizetesi merlegben"

Természetesen nincs ilyen tétel a fizetési mérlegben, nem is lehet, az ugyanis, ahogy a neve is mutatja, tartozásokat és követeléseket tart nyilván, nem pedig tulajdoni viszonyokat, szakértő úr.

Hanyadik pofont is kapod ma, szakértő úr?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2016.06.21 12:06

@Rodent: az a helyzet hogy pofonért csak is te állhatsz sorba. Sőt, égni is te égsz, de ez nem zavar téged. Orbitális baromságokat f..sol a képernyőre. De az egészben az a röhej, h. folyamatosan nyomod a marhaságod. "a kulfoldi kezben levo cegek reszaranya a folyo fizetesi merlegben"
Ez melyik sor te nagyeszű? Mondjuk a napi.hu-ra elmehetnél gazdasági újságírónak az biztos (Szakonyi mellé)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.06.21 11:31

@Pegazus_a_borbarat: Latom te is megjelentel egy ujabb pofonert :D

Te is kevered a dolgokat rendesen :)

Szerintem mielott tovabba egeted magad, inkabb nezz utana, hogy milyen viszonyban all egymassal a kulkereskedelmi merleg es a folyo fizetesi merleg.

Ha ez megvan, akkor johet a kovetkezo lepes: a kulfoldi kezben levo cegek reszaranya a folyo fizetesi merlegben es annak hatasa az allamhaztartasra ( ha valami olyan olvasmanyt talalsz, amiben nem szerepel az "arány" szo, akkor ne is olvasd tovabb ).

Ha ez is megvan es mar erted a folyamatokat, akkor olvasd vissza a topicot es rohogj egy jot magadon es csolatoo haverodon :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html