Bézs Könyv: mérsékelt növekedés, növekvő munkaerőhiány és hitelkereslet

Szerény, mérsékelt ütemben nőtt az amerikai gazdaság a március elejétől április közepéig tartó időszakban - áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett jelentésében, írta az MTI.
Domokos Erika, 2019. április 17. szerda, 22:42
Fotó: Unsplash

Az amerikai gazdaság elmúlt csaknem másfél hónapját áttekintő jelentés szerint a 12 körzet többségében a gazdasági aktivitás nem változott a megelőző időszakhoz képest, és csak néhány körzet jelentette azt, hogy némi élénkülés tapasztalható.

A lakossági kiadások vegyesen alakultak, összességében azonban mérséklődtek a kiskereskedelmi eladások, és az autóértékesítés növekedése is alább hagyott.

A jelentés összeállítói szerint a lakossági hitelkereslet mérsékelt ütemben, de tartósan nő.

Kifejezetten kedvezően alakult az elmúlt másfél hónapban a feldolgozóipari aktivitás, a legtöbb körzet arról jelentett, hogy nőttek a lakóingatlan-eladások, néhány körzetben azonban mérséklődött a kereslet az emelkedő lakásárak miatt.

A Bézs Könyv szerint a munkaerőpiacon tovább szűkült a kínálat, jellemző volt a szakképzett munkaerő hiánya, miközben a bérek csak mérsékelten nőttek.

A Bézs Könyv megállapításait figyelembe veszi a Fed kamatdöntő bizottsága (FOMC), amely május 1-jén fejezi be kétnapos ülését. Elemzők szerint a Fed nem változtat az alapkamaton.

HOZZÁSZÓLÁSOK