Egy brit lobbicsoport a londoni kormány feje felett átnyúlva próbálja szétrobbantani az európai uniós tagállamok egységét a Brexittel kapcsolatos tárgyalások előtt - derül ki a Bloomberg tudósításából. A Leave Means Leave névre keresztelt nyomáscsoport levélben fordult a 27 uniós tagállamban tevékenykedő üzleti körökhöz.

Ebben arra biztatják a cégvezetőket, hogy gyakoroljanak nyomást a kormányaikra egy "józan" Brexit-megállapodás érdekében. Szerintük ezt azt jelentené, hogy az egyes uniós államok vezetői olyan kereskedelmi megállapodást akarjanak kötni a függetlenné váló Nagy-Britanniával, amelynek fő célja a jelenlegi üzleti kapcsolatok fenntartása lenne.

Mindenkinek jó lenne?

Sok EU-tagország jelentős mennyiségű terméket exportál Nagy-Britanniába, és ha az Európai Bizottság korlátokat állítana a kereskedelem elé, az munkahelyek elvesztésével és gazdasági visszaeséssel járna ezekben az országokban - fogalmaz Richard Tice és John Longworth, a szervezet két társelnöke a levében. Eközben a munkanélküliség sok helyen már ma is elfogadhatatlanul magas - tették hozzá. (Valójában a bizottságnak nincs ilyen joga, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács, majd a tagállamok parlamentjei egyenként döntenek országuk és a szigetország új viszonyáról - a szerk.)

Emiatt úgy vélik, hogy a kereskedelem zavartalan folytatása mindenki érdeke, és az EU-nak, illetve a szigetországnak olyan megállapodásra kell jutniuk egymással, amelyben nulla közeli vámtarifák szerepelnek.

Ki, mit akar

Theresa May miniszterelnök március végén akarja elindítani a kétéves tárgyalásokat Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről. A kormány eddig nem tette világossá, hogy ennek eredményeként ki akarná-e léptetni a szigetországot az egységes európai piacról és a vámunióból, ami magában foglalja azt a lehetőséget, hogy - ha ez a két kilépés is megtörténik, akkor - a függetlenség után vámok nehezítenék az EU és Nagy-Britannia közti kereskedelmet.

A Leave Means Leave levele néhány napja ment el és a feladók csak az ünnepek után várnak rá választ. Longworth a BBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy szerintük Nagy-Britanniának el kellene hagynia az egységes piacot és a vámuniót is, mert ez a feltétele annak, hogy útját állják az EU-n belüli bevándorlásnak és annak, hogy az Európai Bíróságnak joghatósága legyen az ország jogalanyaival kapcsolatos ügyekben.

Tudom, hogy a dánok, a hollandok, az írek és néhány német vállalat nagyon aggódnak a Brexit miatt - mondta Longworth. Ezeknek az országoknak és cégeknek rendkívül fontos, hogy Nagy-Britanniába exportálhassanak. Ezért az az érdekük, hogy hozzáférjenek a brit piachoz.