Csúszhat a brexit

A kormány szünetelteti a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás parlamenti ratifikációs folyamatát, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről - közölte kedd este Boris Johnson brit miniszterelnök.
Szász Péter, 2019. október 22. kedd, 21:16
Fotó: Getty Images

A londoni alsóház leszavazta kedd este a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet. Ugyanakkor jóváhagyta a megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezményről szóló törvénytervezet a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen - írja az MTI.

Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra.

Ez még korántsem a végszavazás a múlt héten elért megállapodásról, mivel az egyezség ratifikálását célzó törvénytervezetnek az alsóházban és a felső kamarában, a Lordok Házában is több további tárgyalási szakaszt meg kell járnia.

A kedd esti szavazás eredményének különös jelentőséget ad ugyanakkor az, hogy a brexit-folyamat kezdete óta a londoni alsóház most először szavazott meg egy olyan megállapodást - még ha egyelőre csak elvi szinten is -, amely a kilépési feltételeket rögzíti.

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti Brexit-egyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták az akkori tervezetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.10.23 09:35

a brexit már 2016 jóniusában elhasalt... azóta is csúszik.
jó a viszkozitás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.10.23 00:02

A Brexit tökéletesen megmutatja, hogy egy jól működő "demokrácia", ahol "fékek és ellensúlyok" tömkelege van, működésképtelen...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html