Brexit: figyelmeztették Londont

Az EU brexitért felelős politikusa, Michel Barnier szerint rendezetlen kilépés esetén is érvényben maradnának az EU-val szembeni brit pénzügyi és egyéb kötelezettségek.
Csernátony Csaba, 2019. szeptember 1. vasárnap, 12:33
Fotó: AFP

Az Európai Bizottság brexit-főtárgyalója szerint nem az Európai Unió hibája lesz, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

Michel Barnier a The Sunday Telegraph című vasárnapi brit konzervatív lapban megjelent cikkében - az MTI beszámolója szerint - többek között azt írta, a bizottság kész együttműködni a brit kormánnyal a különböző alternatívákon, de nem derűlátó azzal kapcsolatban, hogy elkerülhető-e a megállapodás nélküli brexit.

A bizottsági főtárgyaló szerint megállapodás nélküli brit kilépés esetén az EU kizárólag saját érdekeinek védelmét tartaná szem előtt. Barnier figyelmeztette Londont, hogy rendezetlen Brexit esetén is érvényben maradnának az EU-val szembeni brit pénzügyi és egyéb kötelezettségek, amelyek az addigi brit EU-tagságból erednek. Hozzátette: az EU nem tudja megakadályozni, hogy London a megállapodás nélküli kilépés mellett döntsön, "én azonban nem érteném, hogy mi lenne a logika e döntés mögött, hiszen október 31. - a brexit jelenlegi határnapja) - után is ugyanazokat a problémákat kellene megoldani".

Barnier szerint ezt Nagy-Britanniában is sokan értik, és őt meglepné, ha a britek kritikátlanul elfogadnák azt az érvelést, hogy mindezért az EU lenne a felelős.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Linna, 2019.09.02 08:25

Túl enyhén fejezi ki a kép a helyzetet. Helyesebb lenne a következő tartalom: tökön bököm magam...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2019.09.01 13:13

Minden tiszteletem Barnier-é,de sajnos észérvekkel agytalanok ellen küzdeni hasztalan dolog.Amit ő mond azt maximum bíróságon lehet majd kiharcolni UK ellen ha lesz még UK addig. "The rest is silent".W.S.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html