Névtelenséget kérő illetékesek szerint a zárónyilatkozat szövegébe belefoglalhatják, hogy a szigetországnak "tartózkodnia kell minden olyan intézkedéstől, amely akadályozhatja az EU céljainak elérését, különösen a döntéshozatali eljárásokban". Ez főleg a francia aggályok eloszlatását célozhatja, de egyesek szerint ahhoz kevés.

Emellett állítólag arra is kitérnek, hogy a huszonhetek az Egyesült Királyság távozását követő időszakra vonatkozó kérdésekben a britek nélkül fognak egyeztetni.

Számos tagállam vezetője hangoztatta, hogy szigorú garanciákra van szükség London további "jóhiszemű együttműködésének" biztosítására.

May nyitott a hosszabb halasztásra

Diplomáciai forrásokra hivatkozva az MTI arról ír, hogy Theresa May brit kormányfő nyitottnak mutatkozott országa európai uniós kilépési határidejének hosszabb halasztására, amennyiben a kiválási szerződés korábbi ratifikálása esetén lehetséges az azonnali kilépés.

A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy May kicsivel több mint egy órán keresztül tárgyalt a bennmaradó tagállamok vezetőivel, mielőtt elhagyta a termet, hogy szűkebb körben folytatódjon a huszonhetek egyeztetése.

A brit miniszterelnök ismertette kormánya terveit a következő lépéseket illetően, de felszólalása állítólag kevés konkrétumot tartalmazott.