Óriási fordulat készül a brexit ügyében

Az EU nyitott arra, hogy egy évvel meghosszabbítsák a brit kilépést követő átmeneti periódust, amely alatt de facto minden marad a régiben a felek kapcsolatában, következésképpen a szigetországban élő magyarok státusa is tovább maradhatna változatlan.
Komócsin Sándor, 2018. október 17. szerda, 15:06
Fotó: Pixabay

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója nyitott arra, hogy egy évvel meghosszabbítsák az Egyesült Királyság 2019. márciusi uniós kilépése utáni kétéves átmeneti időszakot, ha cserébe Theresa May brit miniszerelnök el tudná fogadni az ír-észak-ír határ nyitott státusának fenntartását garantáló kettős biztosítékot - idéz uniós diplomáciai forrásokat a Financial Times (FT). Barnier a szerdán kezdődő uniós csúcsértekezlet előtt azt mondta a tagállamok EU-ügyi minisztereinek, hogy készek új ötletekkel előmozdítani a megállapodás megkötését novemberben.

A brit felet már október első felében tájékoztatták arról az elképzelésről, amely szerint egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti periódust, amely a jelenlegi tervek szerint 2020 végéig tartana. Ez több időt biztosítana arra, hogy az EU és az Egyesült Királyság kidolgozza új kereskedelmi kapcsolatuk rendszerét, amelyben nem lenne szükség különmegállapodásra Észak-Írország státusát illetően. Emellett nem mellesleg de facto egy évvel meghosszabbítaná a szigetország jelenlegi uniós státusát beleértve ebbe az EU-s polgárok, köztük a magyarok szabad mozgását is.

Kettős biztosítékot

Barnier tájékoztatta a minisztereket a kettős biztosítékrendszerről. Ez egyrészt külön Észak-Írországra vonatkozna: az áruk forgalma terén bent tartaná az országot az EU vámuniójában és az egységes európai piacon, másrészt ennek alternatívájaként egy az Egyesült Királyság egészére vonatkozó vámunió fenntartását tartalmazná. Bármilyen ettől független EU-brit vámegyezményről külön kellene megállapodni a brexitet követő időszakban.

Brit diplomaták azt mondták az FT-nek, hogy Barnier jó ideje pedzegeti az átmeneti periódus meghosszabbításának lehetőségét, ám most már ők is nyitottak az ötletre. Az egyik buktató egyébként, hogy ha a britek tovább maradnak az EU-s rendszer részei, akkor a tervezett 39 milliárd fontnál többet kellene befizetniük a közös kasszába. Ezért egy dolog, hogy a tárgyalásokon részt vevő szakértők mit gondolnak, és más, hogy az érintett kormányok a Csatorna mindkét partján mi tartanak elfogadhatónak.

Nyitottság mindenfelé

Franciaország és Németország - Barnier-hez hasonlóan - elutasítja azt a brit felvetést, hogy a biztonsági megállapodásban nem lehet megkülönböztetni Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi tagállamától. Francia tisztviselők ugyanakkor nyitottak arra, hogy az EU hangsúlyozza, hogy bármilyen Észak-Írországot érintő megállapodás ideiglenes minősülne, azzal a kiegészítéssel, hogy nem határoznak meg konkrét lejárati határidőt.

A londoni kormány kijelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a 2020 decemberében lejáró átmeneti időszakot. A brit konzervatívok elszánt brexiterei élesen ellenzik ezt, mert nem akarják, hogy országuk a feltétlenül szükségesnél egy perccel tovább is az EU-s vámunió és az európai egységes piac része legyen. Szakértők szerint ezért a brit fél csak a tárgyalások legvégén menne bele a hosszabbításba, hogy ne adjanak időt a brexitereknek a lázadásra.

May és tanácsadói egyszerűen azért támogatnák az egyéves hosszabbítást, hogy időt nyerjenek az Egyesült Királyság és az EU új kereskedelmi viszonyával kapcsolatos tárgyalások lefolytatására. Már eddig is azt kommunikálták, hogy 2021 decemberére készülhetnek el ezzel. A dátum azért lényeges, mert a következő parlamenti választások Nagy-Britanniában 2022 közepén esedékesek.

Mi lesz a nap végén?
Három forgatókönyvet vetített előre Theresa May és EU-s kollégái szerdai találkozója előtt Laura Kuessberg, a BBC szakírója. A legrosszabb lehetőség, hogy az uniós vezetők megelégelik a londoni kormány tehetetlenségét, úgy gondolják, hogy a brit konzervatív elit nincs tisztában a realitásokkal, nevezetesen azzal, hogy az ír-észak-ír határ átjárhatósága és az Egyesült Királyság valódi függetlensége nem összeegyeztethető követelmények. Ezért úgy döntenek, hogy novemberben olyan rendkívüli csúcsot tartanak, amelyen a válási megállapodás nélküli brit kilépésre készülnek fel. Ha az EU ebbe az irányba indul, abból már aligha lehet visszafordulni.

A legjobb lehetőség, ami egyben igen valószínűtlen, hogy a csúcstalálkozó résztvevői úgy látják: sikerült előrelépni a válási egyeztetéseken, ezért novemberben a megállapodás véglegesítésére gyűlnek újra össze egy rendkívüli csúcsra. A legvalószínűbb, hogy függőben hagyják az ügyet. Kiadnak egy homályosan fogalmazott zárónyilatkozatot, amely szerint a felek tovább akarják lendíteni a tárgyalásokat. Egy brüsszeli tisztviselő ezt a lehetőséget úgy fogalmazta meg, hogy bár itt az idő arra, hogy London válasszon a lehetőségek közül, időt kell adni Maynek, hogy megszerezze a londoni parlament támogatását az válási szerződés megkötéséhez.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.18 01:51

WASP Sweet Cheetah

Lyrics

One night as I rolled down some long winding road
I saw you and I knew I couldn't let you go
Half child and all woman, vision fantasy
Lost against the moonlight bathed in ecstasy
Leopard's skin and cat's eyes
Has the jungle made you wild
The prey you're after, is you faster
Will it make you smile
Ride with me, I'll set you free
Chains can't hold us down
I need you, if you want me
Lovers we are bound
Sweet cheetah, cheetah
I love it when your claws run through me
Fever, fever, I love it, babe
Come do it to me
Cheetah, cheetah
I love it when your claws run through me
Fever, fever, I love it, babe
Come do it to me now
Skin tight you move in so slowly to thrill
Waiting for the nightmare then you're in for the kill
Amazon so sleekly you know what to do
Eat the flesh, and save my heart
And leave it when you're through
Pain and pleasures all mine
Untamed and running wild
Sink your teeth into me
Lick your lips and smile
Take my hand and ride the land
Forever you and me
Hold on tight to me all night
And set your spirit free

Dalszerzők: Steve Edward Duren / Chris Holmes
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.18 00:17

@Panzerkraftwagen_Drei: jobb minőségben, a Cheetah: https://www.youtube.com/watch?v=7N9ezvwIEX0
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.18 00:11

WASP: Cheetah

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy - bár szerintem a zenekar legjobb száma -, ők nem találták túl jónak, ezért hiába kerestem koncert-verziót, live versiont, de AKKOR is a legjobb számuk, valaha is írt nótájuk, szerintem... CSITA!!!

https://www.youtube.com/watch?v=HmPMyzmSYM4
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.17 20:55

@frikazojd: ja, küldenétek a tankokat, ugye liberáltak?? Csak azok nincsenek, mert inkább bantu migránsokra költötték a pénzt, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2018.10.17 20:52

Uraim, lófasz lesz itt, nem brexit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html