Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theres May brit miniszterelnök nem várt pártja, a konzervatívok tíz nap múlva kezdődő kongresszusáig: már pénteken heves EU-ellenes állásfoglalással reagált arra, hogy az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács nem fogadta el kormánya javaslatát a brexittel kapcsolatban - derült ki a BBC tudósításából. Szerinte kollégái nem bántak tisztelettel országával, amikor arra szólították fel, hogy álljon elő új koncepcióval, mégpedig a következő csúcsértekezletig, azaz egy hónapon belül.

Szerinte a tárgyalások azért jutottak holtpontra, mert az EU nem állt elő alternatívával a brit javaslatra, amely szerint az Egyesült Királyság az áruk kereskedelmében az uniós egységes piac része maradna, míg a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő áramlásában szakítana az unióval. Az európai vezetők szerint ez szétszakítaná az egységes piac egységes szabályrendszerét, ám a brit kormányfő ezt nem tartja kielégítő magyarázatnak.

Sehogy se jó ez

Az EU két lehetőséget vetített eddig a londoni kormány elé. Az egyik a norvég modell, azaz a szigetország teljes részvétele az az egységes európai piacon és belül maradása az EU-s vámunióban, azaz a kvázi EU-tagság, illetve egy egyszerű szabadkereskedelmi egyezmény. May szerint az első a brexit mellett döntő 2016. júniusi brit népszavazás félresöprése lenne, a második esetén pedig valódi vámhatár és vámellenőrzés épülnek ki az ír-észak-ír határon. Korábban megígérte, hogy ezt mindenképpen elkerülik.

Az EU elképzelhetőnek tartaná, hogy Észak-Írország az egységes piac része maradna, ám ez esetben az Egyesült Királyságon belül alakulna ki vámhatár az Ír-tengeren, ami elfogadhatatlan Londonnak és az észak-ír unionistáknak. Dominic Raab a londoni kormány brexitügyi minisztere főnöke szavait visszhangozva azt állította egy rádióinterjúban, hogy az EU megfelelő indoklás nélkül utasította el brexittervüket.

Mélyrepülés

A font reggel, May "hazaküldése" után kezdődött mélyrepülése gyorsult a miniszterelnök kemény hangú megszólalása után. A brit fizetőeszköz a dollárral szemben 1,2, az euróval szemben egy százalékot veszített értékéből, mert a befektetők tartanak a válási szerződés nélküli brexit káros gazdasági következményeitől.

A fotó forrása: AFP