Brexit: Juncker megmondta a menetrendet

Először a brit uniós kilépéssel kapcsolatos főbb kérdésekről kell megállapodni, és csak azután kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi egyezményről - figyelmeztetett kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
Szepesi Anita, 2017. augusztus 29. kedd, 12:56
Fotó: Napi.hu

"Teljesen világosnak kell lennie, hogy nem fogunk semmifajta egyeztetésbe kezdeni a jövőbeli kapcsolatokról, mielőtt rendeznénk a kiválás kérdéseinek mindegyikét" - idézte az MTI az uniós nagykövetek éves brüsszeli értekezletén felszólaló Junckert.

"Nem keverhetjük össze a dolgokat. Először a múlt kérdéseit kell rendezni, a jövővel csak ezután foglalkozhatunk" - fogalmazott Juncker, aki mint elmondta, figyelmesen végigolvasta a londoni kabinet álláspontját ismertető dokumentumokat, de ezek egyikét sem találta "kielégítőnek", így rengeteg kérdés vár még megoldásra.

A Brexit-tárgyalások harmadik fordulója hétfőn kezdődött meg Brüsszelben, a szakértők többsége azonban úgy véli, hogy ezúttal sem várható áttörés a legfontosabb kérdések, például a fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek vagy az állampolgári jogok kapcsán.

A brit kilépés után bennmaradó "huszonhetek" vezetői októberben döntenek róla, hogy megfelelő ütemben haladnak-e az egyeztetések ahhoz, hogy megkezdődhessenek a kereskedelmi tárgyalások, de Brüsszelben egyre többen kételkednek benne, hogy már ekkor tovább tudnak lépni.

Törökország hatalams léptekkel távolodik Európától

Jean-Claude Juncker a konferencián a törökországi helyzetről is beszélt, és kijelentette, hogy az ország "hatalmas lépésekkel" távolodik Európától.

A brüsszeli uniós végrehajtó testület vezetője azon gyanújának adott hangot, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő abban reménykedik, hogy Európa fogja megszakítani az uniós csatlakozási tárgyalásokat, és így az EU-t hibáztathatja majd a kudarcért.

Az Európai Uniónak azonban nem szabad belesétálnia a csapdába, a felelősség ugyanis teljes mértékben a török felet terheli - közölte.

Az uniós tagországok kormányainak képviselőit tömörítő tanács tavaly decemberben úgy döntött, hogy az EU a törökországi puccskísérletet követően bevezetett intézkedések miatt nem nyit újabb csatlakozási fejezeteket Ankarával.

Az 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, de a 35 megvitatandó fejezet közül azóta is csak 16-ot sikerült megnyitni, s ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni.

HOZZÁSZÓLÁSOK