Brexit: kikelt magából a londoni polgármester

A brit Munkáspárt élén álló Jeremy Corbyn (képünkön) leváltására és a másik jelölt, Owen Smith támogatására buzdította a párt új vezetőjének megválasztására jogosultakat London polgármestere.
MTI, 2016. augusztus 21. vasárnap, 14:51
Fotó: Reuters

Sadiq Khan a The Observer című vasárnapi lapban megjelent cikkében úgy fogalmazott, Jeremy Corbyn nem tudta érvényre juttatni üzenetét a brit európai uniós tagságról júniusban tartott népszavazás kampányában. Miért lenne ez másként egy parlamenti választáson? - vetette fel a kérdést a főváros munkáspárti polgármestere, aki szerint Jeremy Corbyn nem tud győztes csapatot építeni és nem nyerte el a britek bizalmát és tiszteletét.

A Munkáspárt az európai uniós tagság fenntartásáért szállt síkra a kampányban, a kilépésről szóló döntés után pedig a párt parlamenti frakciójának többsége megvonta a bizalmat Corbyntól, akit tavaly szeptemberben választottak meg a Labour élére. A munkáspárti képviselők nyolcvan százalékának nem élvezi a bizalmát. Úgy vélem, nem engedhetjük meg, hogy ez így menjen tovább - írta Sadiq Khan.

Sikertörténet a másik oldalon

A polgármester, aki májusban foglalta el székét, mindeddig nem foglalt állást a vezetőválasztási folyamatban. Most viszont úgy fogalmazott, a brit EU-népszavazás vizsga volt Jeremy Corbyn számára, de megbukott rajta. Owen Smith támogatásával kapcsolatban megjegyezte: a fontosabb kérdésekben egyetértenek, és politikustársa nemcsak vezetett, de meg is nyert a konzervatívokkal szembeni csatákat.

Owen Smith megtisztelőnek nevezte a támogatást, és úgy vélekedett, hogy Sadiq Khan fantasztikus kampányt folytatott a polgármesteri tisztségért, és sokan támogatják a pártban és általában a választópolgárok között. Bizonyította, hogy a remény és az optimizmus győzedelmeskedhet, ha hiteles terv áll mögötte a jelentős változások elérésére az emberek életében. A polgármester-választás óta láthattuk, mi mindenre képes a Munkáspárt, ha hatalmon van - idézte őt a BBC.

A Munkáspárt vezetőválasztása szeptember 21-én zárul le, a párt következő vezetőjének személyét szeptember 24-én, a párt liverpooli rendkívüli kongresszusán jelentik be.

HOZZÁSZÓLÁSOK