Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az UNCTAD tavaly júniusban az FDI 5 százalékos növekedésére számított 2017-re. Tavaly mintegy harmadával, 310 milliárd dollárra zuhant a közvetlen külföldi működőtőke-fektetések értéke az Egyesült Államokban. Még ennél is nagyobb mértékben, 90 százalékkal 19,4 milliárd dollárra zsugorodott az FDI Nagy-Britanniában, a brexit miatti bizonytalanság hatására.

Ezzel szemben a Kínába irányuló FDI értéke tavaly 8 százalékkal rekordszintre, 144 milliárd dollárra ugrott.

Tavaly a fejlett országokban végrehajtott közvetlen külföldi működőtőke-befektetések 27 százalékkal, 810 milliárd dollárra csökkentek, ezen belül Észak-Amerikában 33 százalékkal, Európában pedig 27 százalékkal mérséklődtek, miközben Ausztráliában 11 százalékkal nőttek.

Az átmeneti gazdaságokban az FDI 17 százalékkal, 55 milliárd dollárra, 2005 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Ennek oka elsősorban az volt, hogy csökkent az Oroszországban 17 százalékkal, 31 milliárd dollárra, és a FÁK-országokban az FDI.

Idén, részben a globális gazdasági növekedés hatására, a 2016-os szintre emelkedhetnek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések. Erre azonban veszélyt jelentenek a geopolitikai kockázatok és egyebek között a decemberben elfogadott amerikai adóreformból eredő bizonytalanság - vélte James Zhan, az UNCTAD beruházási részlegének a vezetője.

Képünk forrása: Shutterstock