Burkoltan Orbánnal riogat az EU első embere?

Az EU tagállamainak egyes vezetői készek arra, hogy brit kollégájuk példáját követve önző célokat tűzzenek maguk elé, amivel végső soron az öngyilkosság felé sodorhatják az uniót - adott hangot aggodalmainak Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője.
Napi.hu, 2016. február 11. csütörtök, 12:18
Fotó: Reuters

Egyes európai uniós vezetők készek lemásolni David Cameron brit miniszterelnök népszavazási taktikáját, hogy elérjék "önző céljaikat" - adott hangot aggodalmainak a Financial Times (FT) tudósítása szerint Donald Tusk, az EU-tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke. A populista népámítás szerinte végveszélybe sodorja az EU-t.

Tusk a jövő heti uniós csúcsértekezlettel kapcsolatban szólalt meg, mint mondta: félretette minden egyéb feladatát, hogy ő és háttércsapata teljesen a Nagy-Britanniával kötendő új megállapodás előkészítésének szentelhesse az idejét. Említett megjegyzéseit azt követően fogalmazta meg, hogy megígérte: mindent megtesznek a szigetország benntartásáért az EU-ban.

Valakik megfúrhatják

Az uniós vezető szerint az európai politikusok egy része azért kész a brit modell követésére, mert lehetőséget lát ebben, hogy kihangsúlyozza, mennyire független Brüsszeltől és az EU-tól. Egyes európai fővárosokban ma ez a politika legnépszerűbb témája, slágere. Nem részletezte, hogy mely országokra gondolt.

Ugyanakkor egyes EU-s diplomaták az elmúlt hetekben tettek olyan megjegyzéseket, amelyek jelezhetik, hogy mire gondolhatott az Európai Tanács elnöke - derül ki az FT cikkéből. Eszerint Olaszország, Lengyelország és Magyarország másolhatják le Cameron módszerét az EU megszorongatására egy népszavazás kezdeményezésével.

A Bloomberg hét eleji interjújában például Matteo Renzi olasz kormányfő a Titanic zenekarához hasonlította az EU-t - a legenda szerint a hajó süllyedése alatt a zenekar tovább játszott, amíg el nem öntötte a víz a báltermet.

Nem sok változás

Tusk célja, hogy a február 18-ai EU-csúcson tető alá hozzák a Londonnal kötendő megállapodást. Ez utat nyitna az előtt, hogy már júniusban letudják függetlenségi népszavazást, amely meglehetős gazdasági-politikai bizonytalanságot kelt. Ennek érdekében a következő napokban körbeutazza az európai fővárosokat: részben támogatást akar szerezni javaslatához, részben el akarja oszlatni vezetőtársai kétségeit.

Az FT megszerezte az eredeti dokumentum felülvizsgált változatát, amely nem sok változást tartalmaz ahhoz képest. Az egyik fő gond, ami sok európai államot aggaszt, hogy London a korábbinál több lehetőséget kap a brit pénzügyi rendszer szabályozására, amivel versenyelőnyt szerezhet a Citynek. Az új megfogalmazás ezért úgy szól, hogy a közös pénzügyi szabályozáson belül képzelhetők el eltérő megoldások.

Széteshet a tárgyalási folyamat

Bár több tagállamnak vannak fenntartásai, az ügyhöz közel álló források szerint nem várható, hogy sokan vétóval fenyegetnék a brit-EU megállapodás megkötését. Berlin, Párizs és Varsó lényegében kész az ügy lezárására.

Tusk és csapata inkább attól tart, hogy a tárgyalások szétcsúsznak, ha a London új követelésekkel áll elő, vagy ha más EU-országok saját reformjavaslatok beterjesztésével próbálkoznak. A legnagyobb gond természetesen a vendégmunkások juttatásainak korlátozásával lehet.

Csiki-csuki

Előfordulhat, hogy az új szabályt támogató országok - például Ausztria, Dánia és Németország - ugyanolyan jogokat követelnek maguknak, mint amilyeneket a britek kapnak. Ezt a követelést azzal próbálja megelőzni a határozati javaslat, hogy csak azoknak az országoknak teszi lehetővé a korlátozást, amelyek az EU 2004-es keleti bővítésénél is kértek átmeneti ellenőrzési jogot a bevándorlással kapcsolatban. Ez a feltétel két államra áll: Nagy-Britanniára és Svédországra.

A lehető legrosszabbkor

Tusk elismeri, hogy a migrációs válság a lehető legrosszabb politikai hangulatot kelti a függetlenségi népszavazáshoz, hiszen az egész problémát az EU nyakába lehet varrni. A jelenlegi nemzetközi helyzet - a bevándorlás keltette feszültséggel, a populizmus, illetve a vallási radikalizmus erősödésével - szerinte nagyon hasonlít az első világháború kitörését megelőző politikai klímához.

Külön gondot okoz az európai vezetők pesszimizmusa az EU jövőjével kapcsolatban. Erről Arnold Toynbee brit történész mondása jutott eszébe, miszerint a civilizációk halálát öngyilkosság okozza, nem pedig gyilkosság. Lehet, hogy túl brutálisnak hangzik ez az idézet, de pontosan leírja az uniót jelenleg fenyegető veszélyt - véli az Európai Tanács elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.02.12 09:25

@Bulemia:

Talán azért mert ez az igazság.
soros a magyar nép szégyene.
Én nem Orbán, hanem soros miatt szégyenkezek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.02.11 21:53

@langede:
Csak azt nem tudom mit akartok? Diktálni Európának, mert úgy látom mégsem akartok elmenni? Ezért kell kirúgni, hadd fájjon hogy nem lesz lopni való. Ha lopnak a magyarok adóját lopják, ami ugye azért nagyobb kockázat lenne , mint ha az Unióét vinnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.11 21:38

Orbán meg minden magyar, "államellenes" megmozdulás mögött a Sorost vizionálja és a neonáci bandák örömmel kapják fel az eléjük vetett lelki magokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2016.02.11 21:09

korrekció: szabályok-és nem "szabájok"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2016.02.11 21:08

@foldnyuzo: Rúgjuk ki Orbán? ok és utána? mit old meg? nem lesz bevándorlási probléma? te tényleg elhiszed hogy mindez azért van mert Orbán nem bólogat?
nem lesz baj Ukrajnában(államcsőd minimum vagy akár még háború)
vagy mindjárt megoldódik a görög válság is? eltünnek a teroristák?
beindúl az európai gazdaság eltünnek a küöbségek az EU- belül?
egyenlő szabájok mentén lesznek kezelve az országok az EU-ban nem "súlyuk" befolyásuk szerint? folytassam?
bunkó magyar vagyok! igen pont olyan bunkó mint az a francia aki lenéz engem vagy az a brit. Tudod mért? mert aki cuki kedves meg befogadó az megeszik ebben a világban. vagy megdugják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html