A görög kormánynak lehetőleg még ezen a héten le kellene zárnia a tárgyalásokat az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértőiből álló trojkával az EU-IMF hitelprogram teljesítéséről - szögezték le hétfői tárgyalásukon az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport). A trojka szeptember óta elemzi a program végrehajtását, így ez a leghosszabb felülvizsgálat az első görög segélycsomag 2010. tavaszi elfogadása óta.

Jannisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter hétfőre szeretné befejezni az egyeztetéseket, ám holland kollégája, Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke úgy látja, hogy mind a költségvetés, mind a bankok helyzetével kapcsolatban vannak még súlyos nyitott kérdések.

A görögöknek nincs szükségük olyan nagy támogatásra, mint az elmúlt években. Két kötvény visszafizetése válik esedékessé május 20-án és 22-én. Együttesen 10,2 milliárd eurót kell törleszteni, amihez elég lenne az EU-IMF hitel következő részlete. Ennek átutalásához azonban szükség van a trojka hozzájárulására.

Nézeteltérések

Az athéni jegybank és a trojka között vita alakult ki a múlt héten a görög bankok feltőkésítéséhez szükséges összegről. Az előbbi szerint elég lesz 6,4 milliárd euró, míg az IMF 8-9 milliárd eurót becsül. Eközben az Alpha Bank és a Piraeus Bank bejelentette, hogy ismét von be forrásokat a szabad tőkepiacokról.

A Kathimerini című helyi lap kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a trojka új törvény elfogadtatását várja a kormánytól. Eszerint a görög újratőkésítési alap a korábban tervezettnél olcsóbban értékesítené a birtokában lévő bankrészvényeket. Egy ilyen értékvesztéssel járó változtatás azonban nehezen mehetne át a parlamenten.

További nehéz kérdés a jelentős közalkalmazotti elbocsátás, amit a görögök a végtelenségig igyekeznek halogatni. Emellett a trojka elvárja annak az OECD-ajánlásnak a teljesítését, amely szabadabbá tenné a piaci versenyt. Ezeket az intézkedéseket nem kötelező meghozni, de az EU a lehető legtöbbet akarja kipasszírozni az athéni kormányból.

Satuban

A kormány satuba került. Miközben a trojka szorongatja, hogy hajtsa végre a gazdasági reformokat, vészesen közelednek a májusi európai uniós választások. A koalíciós pártok nem akarják felhergelni a választókat, akik tiltakozó szavazataikkal helyzetbe hozhatják az ellenzéket. Alekszisz Ciprasz, a legnagyobb ellenzéki erő, a radikális baloldali Sziriza vezetője jelezte, hogy ha nagy fölénnyel nyernek az európai parlamenti szavazáson, akkor kezdeményezni fogják az előrehozott választások kiírását.

Jó hír a görögöknek, hogy a hitelezők nem aggódnak a 2014-es költségvetés egyensúlya miatt. A trojka úgy látja, hogy Görögország az elmúlt évhez hasonlóan idén is - adósságtörlesztés nélkül számolt - elsődleges többlettel zárhatja az évet. A 2013-as számok még jobbak is lehetnek a vártnál - az Eurostat áprilisban közli hivatalos zárszámadását. A felek így már a 2015-ös feladatokról egyeztetnek.

Görögország két részletben összesen 240 milliárd euró hitelt kapott az EU-tól és az IMF-től. Ebből 220 milliárdot használt fel eddig. A maradék átutalásának feltétele a vállalt reformok végrehajtása.