Kőkemény bírálat Orbán Viktor címére

Rezignáltnak tűnő, ám ennek ellenére kőkemény szakmai kritikával illeti a kormány gazdaságpolitikáját Chikán Attila közgazdász professzor, aki karrierje kezdete óta ismeri Orbán Viktort és szolgált a miniszterelnök első kormányában.
Komócsin Sándor, 2019. június 4. kedd, 10:40
Fotó: Napi.hu

Az önhöz hasonlóan nem jelentéktelen kortársai úgy 2012-re eltűntek a Fideszből, és sorra Orbán kritikusai lettek. Bod Péter Ákos, Csaba László, Hámori József, Járai Zsigmond, Jeszenszky Géza. Mi a magyarázata s mi a következménye az eltávolodásoknak? - tette fel a kérdést a 24.hu Chikán Attila közgazdász professzornak a vele készült hosszú interjúban.

Nem mi fordultunk el a Fidesztől, hanem a Fidesz tőlünk - felelte a Corvinus Egyetem oktatója, aki az első Orbán-kormányban két évig gazdasági miniszterként dolgozott. "Mióta Viktor átszabta a kormányzás menetét, stratégiáját, az új irány nem igényli a tudós embertípust. Már az első Orbán-kormány idején megindult a lemorzsolódásunk, ugyanis nehezen viseltük, hogy egyre inkább impulzusszerűen születtek a döntések" - fogalmazott.

Vízió van, stratégia nincs

Ha egy akadémiai embernek, oktatónak, kutatónak föltesznek egy kérdést, akkor "igen, de" típusú válasz várható, értsd, alaposan mérlegeljük a következményeket. Erre az új politika nem ér rá. A jelenlegi kormánynak víziója van, klasszikus értelemben vett, a célokat és eszközöket összerendező stratégiája nincs. Elmarad a folyamatos szakpolitikai mérlegelés. Az, hogy a döntések politikailag meghatározottak, nem meglepő, de létezik arany középút a politika által igényelt gyorsaság és a szakértői gondolkodásból következő megfontoltság között.

Ésszerűen működő államokban fönntartanak stratégiával foglalkozó, pártpolitikai értelemben semleges tanácsadó testületeket, de Magyarország ma nem ilyen hely. A kormányfő fejében összekapcsolódik az ország érdeke és a hatalmon maradás. A miniszterelnök és környezete mélyen meg van győződve, hogy az ország elemi érdeke, hogy a Fidesz legyen hatalmon. Szerintük ez az egyetlen párt, mely akarja és képes is megvalósítani a nemzet céljait - mondta a közgazdász professzor.

Közgazdasági törvények

A közgazdasági alapszabályokat nemcsak illik, hanem érdemes is betartani. Például azt, hogy nem helyes kapkodva makroökonómiai mutatókat változtatni, tartósan a gazdasági növekedés fölött bért emelni vagy megalapozatlan várakozásokat kelteni a gazdasági növekedés tartósságával és egyenletességével kapcsolatban. Középkategóriás autóban ülve öngyilkosság folyamatosan kétszáz kilométer per óráig nyomni a gázt, ugyanis félúton szét fog esni a fenekünk alatt a jármű - véli Chikán Attila.

A 24.hu interjúkészítője szembesítette azzal, hogy az Origónak 2011-ben adott interjújában még azt mondta: "Sok olyan volt a kormány által ígértek között, amit csak a kedvező körülmények nagyon, nagyon szerencsés egybeesése esetén lehet teljesíteni." A tervezett háromszázalékos GDP-növekedést is lehetetlennek ítélte. Ehhez képest tavaly öt százalékkal nőtt a magyar gazdaság.

Köszönhetően annak, hogy bejött a "kedvező körülmények nagyon, nagyon szerencsés egybeesése" - válaszolta a Corvinus professzora. De a grafikonok nem hosszabbíthatóak meg a végtelenig. Ellenben érdemes összevetni adatainkat a hozzánk hasonló országokéval, és akkor azt látjuk, hogy a legfontosabb mutatók legtöbbjében, legfájóbban az átfogó versenyképességben az összes volt szocialista ország elhagyott bennünket.

A CEU ügye

A Fidesz a saját uralkodását a nemzeti jólét feltételeként fogja fel. Így aztán nem lát szívesen olyan intézményt, ami teljesen máshogyan képzeli a társadalom egészséges fejlődését, mint ő. Pedig a CEU önmagában nem is volt különösebb hatással a magyar társadalom gondolkodására, az egész inkább szimbolikus jelentőségű - mondta a professzor, aki tagja a Közép-európai Egyetem vezető testületének.

Egy CEU-ból másutt anyagi és társadalmi tőkét kovácsolnak, hiszen a hallgatók ott költik a pénzüket, ott vesznek ki szállást, ott esznek, isznak, ruházkodnak, ott fogyasztanak kultúrát, aztán, ha diplomát szereznek, szerteáramlanak a világban, s jó hírét viszik a befogadóországnak. Az a CEU veszte, hogy akaratán kívül politikai ellenféllé vált, s a politikai ellenfelek a kétezres évek eleje óta politikai ellenségekként azonosítódnak be a magyarországi hatalom szemében. Az ellenfél véleménye számít, az ellenségé viszont nem. Az ellenséget nem engedjük nemhogy a hatalom, még a hatalom ellenőrzésének közelébe sem.

Európa

Az integráció, vagyis az országok közötti kapcsolat szorosabbra fonódása elkerülhetetlen, s pusztán politikai döntés kérdése, hogy ezt honnantól nevezzük nem csupán fejlődésnek, hanem Európai Egyesült Államoknak - véli Chikán Attila. Bizonyos szabályokat muszáj egységesíteni. Amikor infrastruktúráról beszélünk, egyre inkább a digitális infrastruktúrát értjük alatta. Lehet tiltakozni a digitalizáció ellen, csak fölösleges, mert azt nem érdeklik az országhatárok. De a környezetvédelem is értelmezhetetlen nemzeti keretben.

Magyarországon jó ideje nem azok a témák vannak napirenden a közbeszédben, amiknek napirenden kellene lenniük. Migránsokról beszélünk, ahelyett, hogy digitalizációról, környezetvédelemről, oktatásról, egészségügyről, kultúráról beszélnénk. Nemcsak gazdaságban, hanem gondolkodásban is lemaradunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.06.05 00:13

Orbannak mar nem a polgari es ertelmisegi reteg a fontos, tanarok, tudosok, orvosok, ott irtja oket, ahol tudja, hanem a lumpenproli, a segelyezett es a nyugger tomeg. Sima matek, az inaktivak tobben vannak es magasabb a vallasos vakbuzgosag miatt a reszveteluk. Itt kezdodik a tomegdemokracia halala, amikor az igenytelen, tanulatlan reteg tobbsegbe kerul es mindenkinek a szavazata ugyanannyit er.

Mindenkinek el kene venni a szavazo jogat, akinek nincs allampolgarsagi vizsgaja, vagy magyar allampolgarkent minimum erettsegije. Boduletes atrendezodes lenne a palettan.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kissiu, 2019.06.04 20:27

@LenovoR61: Az, hogy valamilyen problémát rendesen körbejárunk, és megkérdezzük a szakértőit, nem kommunista ármány. Ellenkezőleg: a szocializmusban nem a szakértelem számított a magas döntési pozícióba kerüléskor, hanem a lojalitás a párthoz. Na ezért volt versenyképtelen. És pontosan ugyan ezért maradunk le versenyképességben a környező országokhoz képest ma is, azzal a különbséggel, hogy nem elsősorban egy párthoz, hanem egy személyhez való lojalitás a fő szelektált tulajdonság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LenovoR61, 2019.06.04 19:07

Gondolom azért jól elvan nincsenek megélhetési gondjai ezek csak szeretnének a központban lenni. Orbán úr tudja mit kell csinálni valószinű nem tudott jó tanácsot adni. Itt nem lehet tökölni itt lépni kell nem a kommunizmus hogy üljünk le elvtársak többször is és vitassuk meg erre nincs idő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.06.04 15:29

"Mióta Viktor átszabta a kormányzás menetét, stratégiáját, az új irány nem igényli a tudós embertípust."

Chikán úgy tesz, mintha a Századvég intézet nem léetzne és minden szakpolitikai döntést a miniszternek kéne előkészítenie.
Teljesen jól mondja, a kormányzás nem igényli a tudós embertípust, mert döntési pozícióban az valóban csak hátráltatja az ügymenetet (van elég mérnök és matematikus a családban, tudom miről beszélek).
Döntési pozícióba olyan ember kell, aki tud DÖNTENI!

"nem helyes kapkodva makroökonómiai mutatókat változtatni, tartósan a gazdasági növekedés fölött bért emelni vagy megalapozatlan várakozásokat kelteni a gazdasági növekedés tartósságával és egyenletességével kapcsolatban. Középkategóriás autóban ülve öngyilkosság folyamatosan kétszáz kilométer per óráig nyomni a gázt, ugyanis félúton szét fog esni a fenekünk alatt a jármű"

Bocsánat, de a béreket nem az állam emeli a növekedés felett, az emelést leginkább a versenyszektor hajtja. Eljutottunk oda, hogy ha véletlenül a melósnak jó valami, akkor máris rosszul működik a szent piac?
Azt az alapvető tényt meg gondolom szintén ismeri Chikán, hogy egy fejlett gazdaság (mint Németország) kevésbé képes hirtelen és gyors növekedésre mint egy fejlődő ország (Magyarország).
Nem mellesleg Orbán politikáját immáron 13 évnyi sikeres kormányzás igazolja, Chikán véleményét meg semmi, maximum egy kiragadott, mindenféle adminisztrációs mutatókból összeállított versenyképességi index.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.06.04 14:52

Az mszp hatalomhezitálása után kiindulva az első 4 évből a 2/3 ugy jött létre, hogy mindenki bianko csekket adott a gömböcnek, amiből kinőtt egy leválthatatlan rabló szörnyeteg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html