Dohányforradalom zajlik Lengyelországban

Lengyelországban, amely dohányzásban nagyhatalomnak számít Európában, öt év alatt felére csökkent a feketekereskedelem aránya a dohányáruk kereskedelmében.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 29. szombat, 10:28
Fotó: Pixabay

A lengyel dohánypiacon jelentősen csökkent a szürkegazdaság súlya, bár még most is nagyon könnyen lehet így cigarettához jutni - írja a Rzeczpospolita. A 2013-as 25 százalékos részesedéshez képest 2018 második negyedére 12,3 százalékra zuhant ez az arány, ami történelmi mélypont..

A dohányipari ágazat nagyon fontos szerepet tölt be a lengyel gazdaságban, évente nagyjából 24 milliárd zlotyt (1800 milliárd forint, a budapesti 4-es metró költségének négyszerese) hoz a büdzsének az különböző adóknak köszönhetően. Ez az büdzsé közel nyolc százaléka.

Az ágazatban több mint félmillió ember dolgozik. Emellett fontos exportcikk a dohányáru, az ezzel folytatott külkereskedelemben 1,29 milliárdos többletet érnek el a lengyelek. Az ország európai kész dohánytermékek a legnagyobb előállítója: 2016-ban 175 milliárd darab cigarettát és 27 ezer tonna elszívni való dohányt gyártottak lengyel termelők.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK