Donald Trump miatt új párt szakadhat ki a republikánusokból

Több tucat volt republikánus politikus, akik szerint a párt nem hajlandó kiállni Donald Trump korábbi elnök és az amerikai demokrácia aláásására tett kísérletei ellen, egy jobbközép szakadár párt létrehozásáról tárgyal - tudta meg a Reuters a formálódó szervezet tagjaitól.
Szabó Dániel, 2021. február 11. csütörtök, 14:56
Fotó: Getty Images

Miután Donald Trump elnök bár párton kívülről érkezve lett a Republikánus Párt elnökjelöltje, megválasztása után pedig botrányait újabb és újabb botrányai követték, a tömörülés mind a Szenátusban, mind a Képviselőházban kitartott mellette. De miután január elején részben a bátorításának köszönhetően hívei megrohanták a Capitolium épületét, a szerelem elmúlt és sorra léptek ki republikánus politikusok, akik elítélték az elnök tettét, és a mostani vádeljárásban (impeachment) is több jobboldali szenátor támogatja az elszámoltatását.

A Republikánus Párt nagy része viszont nem akarja megtagadni Trump örökségét, aminek részei a tömörülés mögé felsorakozó alt-right és qanon mozgalmak is, ami a párt mérsékeltebb szárnyát felháborítja, a többségnek viszont kellenek a szavazók. A belső konfliktus pedig a jelek szerint most jutott el odáig, hogy a konzervatívok egy csoportja kilépjen a pártból: a Reuterset ugyanis arról tájékoztatták, hogy már előkészítik több tucat republikánus politikussal - köztük a Reagan és a Bush-adminisztrációk tagjai -, hogy egy új jobbközép pártot hozzanak létre.

Közülük több mint 120-an múlt pénteken Zoom-konferenciát tartottak, hogy megvitassák a szakadár csoport megalapításának lehetőségeit, amely az "elvi konzervativizmus" platformján fog működni, ideértve az Alkotmány és a jogállamiság iránti elköteleződést is - az érintettek szerint Trump épp utóbbi kettőt dobta sutba.

A terv az lenne, hogy egyes versenyeken saját jelölteket indítsanak, de másokban jobbközép jelölteket is támogassanak, legyenek republikánusok, függetlenek vagy demokraták - állítják a szervezkedők.

Evan McMullin, aki a képviselőházi republikánus csoport vezetője volt, és függetlenként indult a 2016-os elnökválasztáson, a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a Zoom-találkozót a volt tisztviselőkkel közösen vezette, akik aggódnak Trump és republikánusok meg nem szakadó kapcsolata miatt.

Három másik ember megerősítette a Reutersnek a potenciális szakadárpárt szervezkedését és az egyeztetések tényét.

A felhívásban résztvevők között volt John Mitnick, a Trump-adminisztráció nemzetbiztonsági tanácsadója, Charlie Dent volt republikánus kongresszusi képviselő; Elizabeth Neumann, a belbiztonsági osztály kabinetfőnöke; és Miles Taylor, Trump másik volt belbiztonsági tisztviselője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

semmihatalmatsenkinek, 2021.02.11 18:53

Hát remélhetőleg soha sem fog újra hatalomra kerülni a nettó háborús bűnös neokon bűnbanda sem... Trump kevés számú jótette közül az egyik az volt, hogy szakított a fasisztoid neokon irányvonallal, és nem kezdett fegyveres háborúba senkivel se.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2021.02.11 18:44

hát az csak jó ha a fasiszták szétszórják a szavazataikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html