Drágul az áram, dühöngenek a fogyasztók

A lengyel hatóságok leleményessége vetekszik a magyarokéval, ha az adóztatásról van szó. Kitalálták hogyan lehetnek közteher alapjai az elektromos légvezetékek.
Barabás Júlia, 2018. július 23. hétfő, 06:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az erdőterületek feletti elektromos vezetékeket egyes önkormányzatok erdei adóval, mások ingatlanadóval sújtják - idézte a Business Insider Polska a legújabb statisztikai adatok szerint. A vezetékek alatt lévő erdők adója 756 ezer zlotyt tesz ki (42 zloty - 3100 forint - egy hektárért), míg az ingatlanadóval 162 millió zlotyt szednek be (kilencezer zloty egy hektárért).

Ha minden vezeték alatti területet egységesen ingatlanadó legmagasabb kulcsa szerint adóztatnának, akkor egy átlagos háztartás havonta körülbelül hét zlotyval (500 forint) fizetne többet csak az áramért, de többet kellene kiadnia a gázra, a vízre és a távbeszélő szolgáltatásokra is. Az állami erdőgazdaságok elismerik, hogy az ő adóztatásuk nem igazságos.

Ugyanakkor a Dziennik Gazeta Prawna gazdasági lap szerint a konfliktus az energetikai vezetékek levegőbeli megadóztatás kérdésében azzal járhat, hogy az áram ára 84 zlotyval is megnőhet.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Papuska54, 2018.07.23 09:14

A cím megint félreértést sugall. Miért kell bennünket riogatni? A többi a lengyelek dolga. Nehogy nálunk is eszébe jusson valakinek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html