Dübörög a luxuslakáspiac

A használt lakások piaca drasztikusan zuhant az orosz fővárosban, ugyanakkor csaknem ugyanennyivel nőtt a luxus ingatlanoké.
Barabás T. János, 2016. március 3. csütörtök, 21:50
Fotó: Napi.hu

A Vedomosztyi szerint tavaly 113,8 ezer használt lakást adtak el Moszkvában a 2014-es 163,1 ezer után, de a csökkenés az egész piacra kiterjedt - új lakásból is 18 százalékkal kevesebbet sikerült értékesíteni. A The Moscow Times egyértelműnek tartja, hogy ennek oka a gazdaság válsága miatt csökkenő lakossági vásárlóerő. A használt lakások forgalmát erőteljesen fékezi, hogy csak az új lakásokra adnak a bankok kedvezményes jelzáloghitelt, és hogy a tulajdonosok az árak emelkedését remélve kivárnak az eladással.

A Kommerszant ezzel szemben arról számolt be, hogy a luxus ingatlanok iránti igény jelentősen növekszik: az emelkedés novemberben a tavalyihoz képest 25 százalékos, októberben 50 százalékos volt. Ezt nagyrészt az ingatlankereskedelem szabályai módosításának tulajdonítják, amelyek az idei év elejével léptek hatályba, és háromról öt évre hosszabbították meg azt az időt, amelyen belül adómentesen lehet eladni az ingatlant, bátorítva a befektetési célú ingatlanvásárlást.

HOZZÁSZÓLÁSOK