Durva üzengetés - kelet-nyugati csata lesz a Brexit

Tovább folytatódik a durva üzengetés a kelet-közép-európai országok és Nagy-Britannia között a Brexit kapcsán. Egy cseh tisztviselő megerősítette szlovák kollégájának üzenetét: a keleti EU-tagállamok ragaszkodnak a munkaerő szabad áramlásához.
Napi.hu, 2016. szeptember 21. szerda, 07:12
Fotó: Reuters

A Nagy-Britannia és az Európai Unió Brexit utáni viszonyát rendező megállapodást az unió mind a 27 tagállamának jóvá kell hagynia, ezért "nulla az esélye" a szigetországnak arra, hogy egyszerre része maradjon az egységes európai piacnak és ezzel egyidejűleg korlátozza a munkaerő szabad áramlását - tudatta e-mailben a Bloomberggel Csehország Brexit-ügyi illetékes kormánytisztviselője.

Tomas Prouza ezzel válaszolt Theresa May brit miniszterelnöknek, aki jelentéktelennek minősítette a kelet-közép-európai EU-tagországok feltételeit a válással kapcsolatban.

A brit vezető viszont Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes megjegyzésére reagált. A politikus hétfőn azt mondta, hogy országa nem fog támogatni olyan Brexit-megállapodást, amely ilyen szempontból nem kiegyensúlyozott.

Össztűz

Ezt megelőzően Robert Fico szlovák kormányfő jelentette ki, hogy országa, akárcsak Csehország, Lengyelország és Magyarország kész blokkolni a Nagy-Britannia hozzáférését a közös piachoz, ha a válási szerződés nem biztosítja az EU 27 tagországában élő embereknek a szabad bejutást a szigetországba.

May azzal reagált erre, hogy biztos a megállapodás sikerében, ugyanis, ami jó Nagy-Britanniának az jó az Európai Unió tagországainak is. Szerinte a britek a júniusi népszavazáson nem arról döntöttek, hogy országuknak magába kellene fordulnia vagy hátat kellene fordítania bármelyik kereskedelmi partnerének.

Nem lesz mazsolázás!

Prouza, a cseh kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára, kerülte a ködös fogalmazást: nem lesz olyan megállapodás, amelyben a brit fél kimazsolázza, hogy az EU alapjogai közül mit biztosít és mit nem. Ki van zárva, hogy a kecseke is jól lakik és a káposzta is megmarad elvén alapuló megállapodást kössön az EU-val, amelyben első és másodosztályú állampolgárokra osztják a kontinens lakosságát.

A Bloomberg szerint a keletieken kívüli többi EU-tagország többsége hozzájárulna ahhoz, hogy Nagy-Britannia része maradjon az egységes piacnak és ezzel egyidejűleg - teljesítve a népszavazási többség akaratát - valamiféleképpen korlátozza az Európából érkező bevándorlók számát.

Ugyanakkor Joseph Muscat Málta miniszterelnöke a napokban annak a véleményének adott hangot, hogy bármilyen megállapodást köt is a szigetország az EU-val, az mindenképpen rosszabb lesz neki, mint ha az unió tagja maradna.

Február

A londoni kormány még nem alakította végső álláspontját arról, hogy mit akar, és mit adna cserébe. Hírek szerint Mayjel szemben Philip Hammond pénzügyminiszter kész lenne feladni a közös piaci részvételt a migráció korlátozásának korlátlan lehetősége érdekében. A David Davis Brexit-ügyi miniszter elismerte, hogy kifuthatnak az időből, azaz előbb szakíthatnak az EU-val mint hogy megkössék az ország új külkereskedelmi szerződéseit.

Egy dologban oszlott a homály, mégpedig a válási tárgyalások megindításának időpontjával kapcsolatban. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt a tájékoztatást kapta ez ügyben Theresa Maytől, hogy London februárban nyújthatja be kilépési kérelmét az európai alapszerződés 50. cikkelyének megfelelően.

Valamit valamiért

Az emberek szabad mozgása az az engedmény, amelyért cserébe elvárható a brit tőke (például a kiskereskedelmi cégek) beengedése a kelet-közép-európai országok piacára - mondja John Spingford a Centre for European Reform kutatóintézet vezető kutatója.

Miért engedné meg például Lengyelország a brit szolgáltató cégeknek, hogy piaci részesedést szerezzenek nála, ha ezzel szemben állampolgárai nem kapnak hasonló jogokat Nagy-Britanniában.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy Prouza arra hivatkozik: egyetlen tagországa is megvétózhatja az EU-brit Brexit-megállapodást. A cseh tisztviselő kizártnak tarja, hogy két megállapodás jöjjön létre: egy a kereskedelemről és egy az emberek szabad mozgásáról. A britek hagyják el az EU-t, nem fordítva, így rajtuk múlik milyen ajánlattal állnak elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.09.21 14:31

@ufologus:
3 fajta bevandorlo csoport van az angolok szempontjabol. az elso a volt gyarmataik, azokat most is korlatlanul beengednek. a masodik a migracios hullam, azokat calaisnal megfogtak, jo esellyel sose jutnak be angliaba. a harmadik csoporttal van gondjuk a kampanyt is erre hegyeztek ki, ezek a kke allamokbol erkezok, tehat elsosorban a lengyel, masodsorban a tobbiek ellen iranyul. ha figyelmesen elolvasod, az eun beluli mozgast akarjak tiltani, tehat az indiai mehet, a migransokat igy sem engedtek be, de az eu emiatt nem is reklamalt, maradtak a kke polgarok.

amugy jo nagy bukta ez, az ev vegebol februar lett, nem csodalkoznek, ha addig halaszgatnak, amig nem lesz egy kormanyvaltas. a kilepespartiak igy is megsemmisultek a teljesithetetlen igeretekkel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.21 10:44

@HauserArnold: valójában semmi gond nincs azzal, hogy korlátozzák a munkaerő szabad áramlását, amikor egyre nagyobb munkaerőhiány van. A munkaerőpiaci anomáliák már nem azok, mint 10 éve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ufologus, 2016.09.21 10:40

"Ezt megelőzően Robert Fico szlovák kormányfő jelentette ki, hogy országa, akárcsak Csehország, Lengyelország és Magyarország kész blokkolni a Nagy-Britannia hozzáférését a közös piachoz, ha a válási szerződés nem biztosítja az EU 27 tagországában élő embereknek a szabad bejutást a szigetországba."
A megfogalmazás enyhén szólva kétértelmű... szó sincs benne arról, hogy EU-állampolgároknak kell lenniük azoknak, akiket beengednek. Magyarul a migránsokat is be kellene engedniük (az angoloknak), ami nem fog menni. Azt nem tudom, hogy Fico fogalmazott-e így, vagy a fordítás lett ennyire pongyola :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.09.21 10:15

@Ditel:

A Brexit miatt azért boldogok, mert azt látták: felbontható az EU.
Öröm az rw3-ön.

Most azonban jön a feketeleves.
Az angol tőke még mindig erős, az angol pénzügyi szektor helyet kér magának a nap alatt, London nem akarja elveszíteni vezető szerepét.
Viszont London nem akar több kelet-európait. Sokan vagyunk ott: magyarok, lengyelek, románok...Túl sokan - szerintük, akik viszik az angol forrásokat, a szociális, oktatási és egészségügyi rendszerüket megterhelve.

A kelet-európai országoknak, a jelenlegi politikai vezetéseiknek viszont létérdeke, hogy a kiáramlást fenntartsák, mert az csökkenti a belső munkaerőpiac anomáliáit, a belső forrásokat növeli ( hazautalások ) és a a szociális, oktatási és egészségügyi rendszereket nem terhelik itthon.

Politikai nyereség is származik ebből: a külföldön tartózkodók kizárása a szavazásokból, a helyi részvételek korlátozásával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ditel, 2016.09.21 08:18

Fideszesek és jobbikosok, pl. Dakota et, , boldog volt a Brexit miatt.
Most meg .... V4 pofázik, feltételeket szabnak.
Tróger illiberális, rabló országok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html