Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett, a másikról pedig nem árulta el semmit - írja az MTI.

Hozzátette ugyanakkor, hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan "beavatkoztak" Ukrajna belügyeibe a választás idején.

"Partnereinket hamarosan részletesen tájékoztatjuk a választásokba való magyar beavatkozás tényéről, erről már tájékoztattuk az EBESZ megfigyelő misszióját" - emelte ki Kuleba.

A miniszter szerint nem lehet a helyzetet különbözőképpen értelmezni, az konkrét beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe.

"Nem lehet mindent csak a kollégám, Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésére redukálni. Ez általában a magyar politikáról szól. A mi álláspontunk nagyon egyszerű, tegnap értékeltük ezeket a cselekedeteket. Az, ahogyan a magyar kormány a választások előestéjén és a választások napján viselkedett, beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe" - szögezte le a miniszter.

A nap folyamán bekérették az ukrán külügyminisztériumba  Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki.

Ezt Szijjártó Péter nonszensznek nevezte. A közmédiának azt mondta, "nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával" kérették be az ukránok Íjgyártó Istvánt.

Azt kérték számon, miért buzdították a magyarokat választási részvételre, miért buzdították őket arra, hogy támogassák a magyar jelölteket - tette hozzá.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt "kemény reakciót" helyezett kilátásba. A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán bíztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre.

Ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy az Európai Unióval szorosabb együttműködésre törekszik és az európai integráció útjára kíván lépni, "akkor az ilyen bekéretéseket végre el kellene felejteniük" - közölte a miniszter.