Egyelőre nincs döntés Szudánról

Donald Trump amerikai elnök három hónappal elhalasztotta a döntést a Szudán elleni szankciók esetleges feloldásáról.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 12. szerda, 09:16
Fotó: Napi.hu

Trumpnak kedden kellett volna döntenie az ügyben, de a végérvényes határozat helyett csak átmeneti intézkedést hozott: elnöki rendelettel három hónapra meghosszabbította az afrikai ország elleni gazdasági szankciókat.

A rendeletben ugyanakkor megjegyezte, hogy Szudánban - amely az Egyesült Államok egyik szövetségese a terrorizmus elleni harcban - több területen tettek "pozitív lépéseket".

Heather Nauert külügyi szóvivő kedd esti nyilatkozatában hozzátette: az amerikai kormányzatnak "több időre van szüksége" a szankciók végleges és teljes körű feloldásához. (Szudánban is épül magyar kereskedőház.)

A külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államok "mélységesen elkötelezett" abban, hogy együttműködjék a kartúmi kormányzattal a terrorellenes harcban, és abban is, hogy további lépéseket tegyenek "a tartós béke megteremtése érdekében Szudánban". Fontosnak tartotta azt is, hogy javítsák a humanitárius segítség eljuttatását Szudán katasztrófák és konfliktusok sújtotta vidékeire. Hangsúlyozta továbbá: a szankciók végleges visszavonásához Washington elengedhetetlennek tartja, hogy Szudán együttműködjék az Egyesült Államokkal a regionális konfliktusok megoldásában és a terrorista fenyegetés elhárításában.

Elnöksége utolsó napjaiban, 2017. január 13-án Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke már feloldott a 20 éve érvényben lévő gazdasági szankciók közül néhányat, de a többi feloldásához hat hónapos "próbaidőt" jelölt meg. Ez a határidő július 12-én járt le.

Szudán ellen 1997-ben hozott az Egyesült Államok gazdasági szankciókat, mert felelőssé tette a kartúmi kormányt iszlamisták, köztük Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének támogatásáért. S bár az amerikai-szudáni viszony javult, Washington 1993 óta változatlanul a terrorizmust támogatók listáján szerepelteti az afrikai országot.

HOZZÁSZÓLÁSOK